Hlavní obsah

Nováčci chtějí dobýt radnice, voliče ale názvy matou

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voliči budou mít v podzimních komunálních volbách těžké rozhodování. Do boje o radnice se totiž kromě tradičních stran chystá mnoho narychlo sestavených subjektů a hnutí. Podle odborníků je mohl povzbudit úspěch „nepolitických“ hnutí ANO a Úsvit ve volbách do Sněmovny.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Inspirací Babišem se ostatně netají například hnutí Pro Prahu, které vzniklo na popud starostů menších městských částí. Jedničkou na kandidátce je starosta Kolodějí Zbyněk Passer, bratr developera a miliardáře Radima Passera.

Hlavní devizou podle jejich vlastních slov je znalost komunální politiky. Sázejí na jednoduchou kampaň a líbivá hesla a sliby, jako například „Ulice bez psí stolice“, „Každý den dřív doma“ či „Stříkačky jen pro hasiče“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zbyněk Passer

Hnutí Pro Prahu se ale může snadno zaměnit s jinými subjekty: první je koalice Pro Prahu, kterou vede předsedkyně České suverenity Jana Volfová.

Podobný název má i Řešení pro Prahu. To láká voliče zejména na hromadnou dopravu zdarma, slibuje také zrušení modrých parkovacích zón. „MHD zdarma a bez korupce“ je jejich ústředním heslem.

Náš domov, Restart i Patrioti

Do komunálních voleb chtějí zasáhnout pod novými značkami i bývalí politici: o primátorské křeslo se chce porvat bývalý starosta Prahy Jan Kasl. Ten měl být původně jedničkou na pražské kandidátce ANO, jeho kandidaturu ale zhatily neshody s předsedkyní pražské buňky Radmilou Kleslovou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Kasl

Kasl si tak založil vlastní hnutí 65 demokratů Jana Kasla, se kterým chce dobýt pražský magistrát. Mimo to se objevil také na kandidátce Starostů a nezávislých, se kterými dříve koketoval, do zastupitelstva Prahy 6: figuruje na posledním místě kandidátky. Chce prý tak STAN symbolicky vyjádřit podporu.

Exposlankyně Věcí veřejných a komunální politička Kateřina Klasnová zase kandiduje do zastupitelstva Prahy 1 s novým hnutím Pro jedničku, které jde do voleb v koalici se Stranou zelených.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Klasnová v Lánech po setkání s prezidentem Milošem Zemanem

Radnice městských částí chtějí ztéci i bývalí členové ODS: starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík s hnutím Nezávislí pro Prahu 10-Hnutí pro lepší desítku (v senátních volbách za ně kandiduje legendární fotbalista Antonín Panenka) a starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský v barvách subjektu Jižní město-náš domov.

V Praze 6 se zase někteří bývalí komunální politici ODS budou snažit uspět v barvách nového hnutí Patrioti pro Prahu 6.

V desátém pražském obvodu bude o voliče usilovat i koalice VLASTA, koalice Občanů Prahy 10, KDU-ČSL a LES. Požadují především referendum o stěhování radnice, které by mělo stát miliardu.

Hnutí Volím domov volí los

O primátorský řetěz by chtěl zabodovat i bývalý radní za ODS Jiří Janeček a jeho O.K. strana, který voličům slibuje například „Stop nulové toleranci hazardu“. Tento plakát vyvěšuje například na hernách a snahy o vymýcení hazardu považuje za populismus. Chce „stavět Prahu na nohy“ a kandiduje i ve Zlíně.

V minulých sněmovních volbách uspěly dva nové subjekty. To motivuje hnutí na komunální úrovni
politolog Tomáš Lebeda

Do pražských voleb se chystá i hnutí Volím domov, které se rozhodlo kandidáty do zastupitelstva vybrat netradičně, tedy losem. Projekt se původně tvářil spíš recesisticky, jejich ambice zasáhnout do komunální politiky ale vypadají vážně.

Podle kuloárních informací navíc za ním stojí „šedé eminence“ dříve napojené na ODS, stejně jako za hnutím Restart 2014, které do voleb vede bývalý člen ODS Richard Perman.

„V minulých sněmovních volbách uspěly dva nové subjekty. To motivuje hnutí na komunální úrovni. Nikde ale není napsáno, že uspějí,“ upozorňuje politolog Tomáš Lebeda na skutečnost, že mnoho hnutí povede k velké roztříštěnosti hlasů. „Pořád máme pětiprocentní klauzuli, a pokud bude nových stran příliš mnoho, vyřadí se navzájem,“ myslí si.

Voliče podle něj také může podobnost místních hnutí mást: „Nicméně je pravda, že v komunální politice víc než kde jinde rozhodují osobnosti.“

Místní hnutí se neformují jen v Praze: na osm radnic bude například kandidovat hnutí OMMO (Občané městu, město občanům), které původně vzniklo v severních Čechách, nyní má ale kandidátky v Brně i v Třeboni.

Na severu je také aktivní hnutí Pro kraj, ve kterém například působí exposlanec zelených Přemysl Rabas či neúspěšný kandidát lidovců Leo Steiner.

Na jihu jde do voleb lokálně silné hnutí Jihočeši 2012, v jejichž řadách působí i exposlanec ODS Michal Doktor.

Nezávislí slavili úspěch už dřív. Zvolených nestraníků jsou zhruba dvě třetiny ze všech zastupitelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám