Hlavní obsah

Sobotka bude Zemanovy výtky k budižkničemům ignorovat

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nesouhlasí s kritikou prezidenta Miloše Zemana na adresu dohodnuté podoby služebního zákona. Prezidentovi se nezamlouvá opuštění konceptu generálního ředitelství ani ponechání politických náměstků na ministerstvech, což označil za funkci pro „30 budižkničemů“. Sobotka nicméně s ohledem na riziko ohrožení čerpání dotací dohodu měnit nehodlá.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Článek

"Pan prezident má právo na svůj názor, ale dohodu s opozicí, která nám zajišťuje pro zákon kolem 150 hlasů, kvůli tomu bourat nebudeme," uvedl ve čtvrtek v reakci na Zemanova slova Sobotka. Dohoda podle něj umožnila zprůchodnit zářijovou schůzi Sněmovny a navíc zajistí stabilitu služebního zákona v dalších volebních obdobích.

Zeman ve středu v pořadu Interview ČT naznačil, že by chystaná podoba služebního zákona nemusela přes něj projít.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Skousnu, že nebude generální ředitelství, i když to považuji za chybu. Vadí mi ale instituce politických náměstků. Na ministerstvech bude třicet budižkničemů, zasloužilých politických trafikantů, kteří nebudou nic dělat, budou brát stotisícové platy a budou naprosto zbyteční,“ řekl Zeman.

Podle premiéra bude na ministerstvu vnitra pokračovat příprava komplexního pozměňovacího návrhu, který odráží dohodu koalice s opozicí.

"Změna dohody a další vyjednávání by definitivně znemožnily, aby zákon začal platit od prvního ledna, a to by zpozdilo čerpání peněz z fondů EU. Věřím, že si pan prezident stejně jako vláda nepřeje, aby byla Česká republika, pokud jde o evropské fondy, opět nejpomalejší a nejhorší," podotkl také ministerský předseda.

Opozice politické náměstky rovněž nechce

Vypuštění politických náměstků už dříve požadovala pravicová opozice. Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura souhlasí s tím, že političtí náměstci nebudou mít na úřadu co dělat. "ODS ale určitě dodrží uzavřenou dohodu a nebudeme iniciovat nová jednání s vládou," sdělil Stanjura. Stejně se vyjádřil i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Pokud by ale vláda své stanovisko přehodnotila, ODS podle Stanjury návrh bez politických náměstků podpoří.

Poslankyně Věra Kovářová (TOP 09 a Starostové), která se vyjednávání o podobě zákona účastnila, doufá, že existence politických náměstků nebude pro prezidenta důvodem, aby zákon vetoval.

Zda by hlava státu takové řešení zvažovala, nechtěl hradní mluvčí Jiří Ovčáček předjímat. Své výhrady podle něj sdělí Zeman vládě při nejbližší příležitosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám