Hlavní obsah

Zeman: Třicet budižkničemů na ministerstvech neskousnu

– Praha

Vládou plánované zřízení funkce tzv. politických náměstků na ministerstvech ve středu ostře odmítl prezident Miloš Zeman. Podle něj takoví lidé delegovaní jednotlivými stranami na ministerstva budou zbyteční a nebudou mít na starosti žádnou práci, uvedl v Interview ČT 24. Funkce politických náměstků je součástí návrhu služebního zákona, o jehož konečné podobě budou rozhodovat poslanci po sněmovních prázdninách.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Článek

„Na každém ministerstvu má být jeden až dva nic nedělající politici, tzv. političtí trafikanti, abych použil termínu pana premiéra,“ řekl prezident v ČT.

„Co ten politický náměstek vlastně bude dělat, když nebude mít odpovědnost za žádný úsek řízení ministerstva?“ dodal.

Zeman podle svých slov bude chtít, aby funkce politických náměstků nevznikla. Proto vládě navrhne změnu. „Ať jsou koaliční náměstci, když už to vláda chce,“ uvedl Zeman s tím, že náměstci by měli zodpovídat za konkrétní úsek práce na svých resortech.

„Zasloužilí funkcionáři”

Podle vládního návrhu služebního zákona ministři budou moci mít maximálně dva tzv. politické náměstky. Ti by měli mít za úkol zastupovat své šéfy na schůzích výborů a komisí parlamentních komor.

„Tady se vytváří při zhruba patnácti ministerstvech třicet budižkničemů, dejme tomu zasloužilých stranických funkcionářů, kteří nebudou nic dělat, budou brát stotisícové platy, a tím pádem budou naprosto zbyteční,“ uzavřel prezident.

Opozice zřízení takové funkce kritizovala, je podle ní zbytečné mít dva typy náměstků - odborné a politické.

Prezident se také vrátil k jinému bodu, který z návrhu služebního zákona naopak vypadl. Kritizoval, že nebude zřízeno generální ředitelství státní služby. Je to podle něj chyba, se kterou je ale ochotný se smířit. „Skousnu, že nebude generální ředitelství, i když to považuji za chybu,” řekl Zeman.

Nezavádět generální ředitelství státní služby byl ústupek vládní koalice opozičním TOP 09 a ODS, na kterém se strany domluvily minulý týden. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Zemana návrh služebního zákona nenadchl

Prezident Miloš Zeman není z nové podoby služebního zákona příliš nadšený a má k němu výhrady. V pátek to Právu sdělil mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Výběr článků

Načítám