Hlavní obsah

Zdrogovaným řidičům by se měla zabavovat auta, navrhuje ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Problematikou řidičů, kteří usedají za volant pod vlivem drog nebo navzdory zákazu řízení, se bude zabývat pracovní skupina resortů vnitra a spravedlnosti. Sešla se v reakci na nehodu z minulého týdne, při níž mladý muž zabil na pražském Smíchově na chodníku jednadvacetiletou dívku. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce, aby soudy těmto řidičům důsledněji zabavovaly auta.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Vzniká také analýza, která upřesní, kolik bylo návrhů na zabavení auta a kolika soud vyhověl.

"Pokud vyhodnotíme, že je stávající legislativa dostačující, tak není nutné dělat její změnu. Hlavním cílem je dostat tyto lidi z aut," podotkl ministr. Poukázal na to, že v Ústeckém kraji soudy na návrh policie auta skutečně zabavují a vozy končí v policejních skladech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) chce ohledně závažné dopravní kriminality více uplatňovat možnosti, které už nyní nabízí trestní zákoník a trestní řád.

"Nemůžeme nařizovat soudům, jak mají konkrétně trestat v případech jednotlivých pachatelů. Ale v rámci školení a v rámci pravidelných porad, kam budeme zvát i zástupce nejvyšších soudů, kteří mají možnost usměrnit rozhodovací činnost soudců nižších stupňů, v rámci činnosti nejvyššího státního zástupce, který svými pokyny může usměrňovat činnost státního zastupitelství, zaměříme kužel světla právě na tyto případy,“ uvedla.

Na kvízomaty stačí současné zákony

Podobně se oba ministři postavili k problematice kvízomatů, kterou společně s ministrem financí Andrejem Babišem také probírali. Konstatovali, že musí důrazně vymáhat dodržování současné právní úpravy.

"Je to fenomén, který se šíří a který organizovaný zločin považuje za jeden z možných způsobů, jak obejít stávající právní úpravu," podotkla Válková.

Kvízomaty jsou zařízení, jimiž se někteří provozovatelé heren snaží obcházet zákaz hracích automatů. Jde ve skutečnosti o automaty, které před samotnou hrou položí hráči primitivní kvízovou otázku. Pokud hráč odpoví správně, následuje běžná hra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám