Hlavní obsah

Babiš přidá jednotlivým resortům celkem 16 miliard

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš hodlá přidat jednotlivým ministerstvům až 16 miliard korun. Řekl to v úterý během kolečka jednání s jednotlivými šéfy resortů. Týž den se dohodl na navýšení rozpočtů ministerstva školství, vnitra, spravedlnosti a dopravy.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) s ministrem financí Andrejem Babišem

Článek

Babiš se už dříve dohodl na navýšení rozpočtu například ministerstva kultury, v úterý pak slíbil přidat asi dvě miliardy ministru školství Marcelu Chládkovi, necelé tři miliardy ministru vnitra Milanu Chovancovi a zhruba miliardu ministru dopravy Antonínu Prachařovi. O přidání se bavil také s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou, ta by si měla polepšit o 1,5 miliardy.

Celkem má jít podle Babiše až o navýšení 16 miliard korun oproti loňskému rozpočtu. „Počítám, že bychom neměli překročit 16 miliard a pevně doufám, že za dva týdny kolegové nepřijdou zase s nějakými novými nápady na výdaje, protože skutečně si myslím, že jsme pustili všechno, co je možné,“ prohlásil s tím, že schodek chce nadále držet na 100 miliardách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Získáme asi 30 miliard ze státních firem, také počítáme s lepším výběrem daní a zabránění daňových podvodů,“ nastínil Babiš, kde peníze vezme. „Už teď jsme vybrali za prvních sedm měsíců o 20 miliard korun víc na daních a celkové příjmy jsou o 40 miliard vyšší,“ dodal.

Více peněz na platy hasičů a policistů

Chovanec po jednání s Babišem uvedl, že mu ministr přislíbil zhruba tři miliardy na některé agendy v rámci ministerstva, ale s tím, že 500 miliónů na platy policistů a hasičů musí najít Chovanec uvnitř svého resortu. Podle ministra vnitra by se peníze mohly sehnat prodejem nepotřebného majetku.

S Babišem se má Chovanec znovu sejít koncem srpna, kdy se na toto téma budou bavit znovu. „Jsme schopni všem požadavkům pana ministra dostát,“ prohlásil.

Také Válková ještě nemá definitivní výsledky, ale zvýšení platů ozbrojených složek ministerstva spravedlnosti, tedy vězeňské služby, se podle ní jeví jako pravděpodobné.

„Nemůžu říci, že bychom docílili toho, s čím jsme na jednání šli, ale podařilo se nám alespoň něco, že se navrátily škrtnuté prostředky, o které se měl snížit rozpočet, a současně pětiprocentní navýšení, které se týká ozbrojených složek, vypadá jako vysoce pravděpodobné, s tím, že ale definitivní ano uslyšíme někdy do konce srpna nebo začátkem září. V tomto směru jsem na tom stejně nebo podobně jako pan ministr Chovanec,“ řekl Válková po jednání s Babišem.

Původně požadovala také přidání soudním zaměstnancům, v tomto však nebyla úspěšná.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

„Hovoří se o 3,5 procenta navýšení obecně, my bychom chtěli dosáhnout vyššího procenta a myslím si, že takovým určitým příkladem, jak asertivně prosazovat zájem ozbrojených složek, je pan kolega Chovanec,“ uvedla Válková s tím, že by pro ni navýšení platů o pět procent bylo přijatelné. „Chci jít v jeho (Chovancových) šlépějích,“ řekla.

Více peněz chce i Prachař

Ministr dopravy Antonín Prachař žádal Babiše o necelou miliardu a dostane ji. „Přišel jsem žádat o 800 miliónů, dostaneme 867 a máme ještě možnosti stáhnout přes zakladatelský fond část zisků,“ prohlásil Prachař s tím, že celkově by mohlo jít zhruba až o 950 miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám