Hlavní obsah

Babiš vyhověl Chládkovi pouze částečně, ministr je polospokojen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v úterý jedná s dalšími resortními kolegy o podobě státního rozpočtu na příští rok. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) u strážce státní kasy uspěl pouze částečně a je podle svých slov „polospokojen”. Rozpočet školství by se měl zvýšit oproti letošnímu roku o 4,2 miliardy korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD)

Článek

„Jsem polospokojen,“ uvedl Chládek. Dojednanou sumu ale považuje za úspěch. Před schůzkou řekl, že chce 2,2 miliardy na platy, miliardu na víc žáků v mateřských a základních školách, 800 miliónů na sport a 1,3 miliardy na podporu operačního programu věda a výzkum. V součtu tedy 5,3 miliardy.

Po jednání ministr řekl, že do platů učitelů by mělo v příštím roce putovat 2,5 miliardy korun, nepedagogičtí pracovníci by si měli rozdělit půl miliardy navíc. Na větší počet žáků, asistenty, psychology a pomůcky ve školách by měl resort mít místo požadované miliardy o 300 až 400 miliónů navíc.

Zbytek peněz má ministerstvo dohledat v jednotlivých částech svého rozpočtu. „Máme některé položky, které můžeme použít,“ podotkl Chládek, který chce dále jednat o financování operačního programu.

Podle prvního návrhu mělo ministerstvo školství na příští rok dostat o 83,5 miliónu korun víc než letos. Nyní má podle schváleného rozpočtu na výdaje 124,99 miliardy korun. V částce nejsou finance z fondů EU.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) byl v tomto ohledu v pondělí úspěšnější. „V tuto chvíli máme garantovaný růst platů o 3,5 procenta, ale chceme se k této otázce ještě vrátit,“ uvedla v úterý mluvčí resortu Helena Markusová s tím, že prozatím dojednaný rozpočet 10,74 miliardy by se mohl ještě zvýšit. Jednání budou pokračovat v září, přičemž Herman by rád pro svůj resort získal 11,2 miliardy.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš začal jednat s ministry o rozpočtu

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zahájil dvoustranná jednání s šéfy ostatních vládních resortů o rozpočtu na příští rok. Své požadavky na státní kasu přišli...

Výběr článků

Načítám