Hlavní obsah

Jedenáct ošetřovatelů z domova seniorů se nakazilo svrabem

– Plzeň
Právo, pab

V domově pro seniory Sedmikráska v Plzni se jedenáct jeho zaměstnanců léčí s podezřením na svrab. Původcem nákazy tohoto infekčního onemocnění byla zřejmě jedna z klientek sociálního zařízení, které provozuje město. Nakaženými jsou hlavně ošetřovatelé.

Foto: Profimedia.cz

Svrab pod mikroskopem

Článek

„Stoprocentní jistotu, že jde o svrab, nemáme, neboť u nemocných nebyly provedeny nezbytné mikroskopické stěry z kůže. Nicméně svrab diagnostikoval u jedné ze zaměstnankyň lékař kožního oddělení plzeňské fakultní nemocnice přibližně před 14 dny,“ uvedl ředitel Městského ústavu sociálních služeb v Plzni Vladimír Chuchler s tím, že zároveň začaly udávat potíže další její kolegyně.

„Všem zaměstnancům jsme doporučili navštívit lékaře a podrobit se odbornému vyšetření. Celkově bylo onemocnění svrabem diagnostikováno u 11 z nich,“ dodal Chuchler. Problém se svrabem začal podle Chuchlera přemístěním klientky z jiného sociálního prostředí.

„Měla kožní problém, který odborný lékař diagnostikoval jako ekzém. Léčba probíhala déle než měsíc, žena byla dokonce v průběhu léčení hospitalizovaná ve zdravotnickém zařízení, kde svrab také nezjistili,“ popsal situaci Chuchler.

Pak se podle něho objevily problémy u ošetřovatelek. „Lékař jim stanovil léčbu bez pracovní neschopnosti, takže vykonávají nadále svoji práci tak, aby provoz zařízení nemusel být omezen či narušen,“ vysvětlil šéf ústavu.

Nemůže dojít k dalšímu rozšíření nemoci 

Tuto mimořádnou situaci zohlednil vyšší finanční prémií. Situaci monitorují také hygienici. „Ti v pondělí provedli přímo v domově kontrolu a konstatovali, že z naší strany nedošlo k jakémukoli pochybení,“ uzavřel Chuchler.

Nakažené ošetřovatelky jsou už prý zaléčeny tak, že nemůže dojít k dalšímu rozšíření nemoci. Svrab patří mezi přenosná onemocnění. Způsobuje ho kožní parazit – zákožka svrabová.

Projevuje se svěděním kůže a drobounkými pupínky. Nemoc se podle hygieniků přenáší přímým kontaktem s nemocným, případně pobytem v prostředí, kde se nakažené osoby pohybují. Inkubační doba je čtyři až šest týdnů. Léčba je náročná a může trvat delší dobu, protože svrab je docela úporný. Nejdůležitější je, aby jej lékaři včas diagnostikovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám