Hlavní obsah

Havárie v Opavě: Lidem v obecních bytech padají stropy

– Opava
Právo, Denisa Telaříková

Obrovskou havárii řeší nyní město Opava v obecních bytech. Obyvatelům ve dvou domech na Krnovské ulici, které byly dokončeny v roce 1997, začaly letos v červnu padat na hlavu stropy z keramických desek. Jen díky velkému štěstí se nájemníkům nic nestalo, v tu chvíli totiž zrovna nebyli doma, ale v práci. Jinak mohlo dojít k tragédii.

Foto: Denisa Telaříková , Právo

Zvenku vypadají domy v Krnovské ulici s cukrárnou velmi přívětivě, uvnitř však lidem hrozí nebezpečí kvůli padajícím stropům.

Článek

Opavský magistrát po statické kontrole zjistil, že zřícení stropních hurdiskových konstrukcí hrozí i v dalších bytech, v celkem padesáti čtyřech, ale i v nebytovém prostoru. Přes 100 lidí ze vchodu číslo 28 a 30 se tak bude muset na nějakou dobu vystěhovat k rodině či do náhradních bytů. Přestěhuje se i cukrárna, která sídlí v přízemí objektu.

Na vině má být podle radnice, odborníků i obyvatel ostravská stavební firma Unips, která měla práci na domě odfláknout. Domy si město nechalo postavit v roce 1997, šly na něj i dotace, proto je Opava 20 let nemůže prodat. Město se chystá po firmě vymáhat škody, navíc mimořádně spustilo zkrácenou veřejnou zakázku na opravu komplexu. Začne se už teď v srpnu.

Lidé mají strach

„Není to tady vůbec bezpečné, bojíme se, co myslíte. Někdo tady zřejmě zpackal stavební práce. Město to bude opravovat, takže se budeme muset na nějakou dobu vystěhovat. Už teď jdou pryč lidi ze spodních pater,“ líčila Právu v pátek dopoledne situaci jedna z obyvatelek domu na Krnovské ulici, která však nechtěla zveřejnit své jméno. Její soused podotkl, že do měsíce je odsud pryč, už si našel jiné bydlení.

„Není na co čekat. Vždyť kdyby sousedka nebyla v práci, ale doma, tak už byla mrtvá. Stropy jí spadly v ložnici na postel i v kuchyni. Měla velké štěstí,“ popisoval čtyřicetiletý nájemník s tím, že město podle něj zareagovalo pomalu.

„Stalo se to v červnu a teď je srpen a ještě jsme tady. Byty sice přišel zkontrolovat statik, ale neudělal žádné sondy, jen přišel a rozhlédl se. To je málo,“ stěžoval si muž.

V cukrárně také nepanuje dobrá nálada. „To víte, všichni se bojí, obzvlášť lidé, co tu bydlí. A neradi o tom mluví. Doufají, že se to opraví a bude to v pořádku. My půjdeme jako poslední, zřejmě v prosinci,“ řekla Právu prodavačka v Cukrárně Oáza.

Ostravská stavební firma již neexistuje

„Problém je s provedením stavby. Sešlo se více věcí dohromady, nikdo to ale nemohl předvídat. Podle posudku jde o špatné provedení stropů, které se může projevit hned po výstavbě, ale i třeba až za 15 let. Prostě chyby v keramice a špatně technologicky to udělali. Spouštěčem v červnu byly prudké změny teplot: po vedru přišlo velké ochlazení,“ vysvětlila 1. náměstkyně opavského primátora Pavla Brady.

Upozornila, že město se chystá po stavební firmě vymáhat škody. „Bude to ale složité. Tehdy měla správu nemovitostí na starosti za město firma Remark. Stavební firma, která tam tehdy stavěla, prý již neexistuje, měl to být ostravský Unips. Přesné informace zjišťujeme, je to dlouhá doba, na výstavbu objektu dostalo město i nějaké dotace,“ podotkla náměstkyně s tím, že v těch domech je mnohem více závad. „Je tam uděláno špatně skoro všechno, už se měnila okna, je tam plíseň a další věci,“ upozornila ještě Brady.

Od firmy Remark se zatím redakci nepodařilo sehnat vyjádření. Akciová společnost Unips byla z obchodního rejstříku vymazána v roce 2005. Její jmění bylo převedeno na hlavního akcionáře firmu TCHAS. Rekonstrukce objektu s cukrárnou a 54 byty bude Opavu stát téměř 16 miliónů korun.

„Nájemníkům bude nabídnuta možnost náhradního ubytování. Předpokládáme, že opravy budou dokončeny počátkem letošního prosince,“ vysvětlil Jiří Elbl z odboru majetku města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám