Hlavní obsah

Zemana návrh služebního zákona nenadchl

Prezident Miloš Zeman není z nové podoby služebního zákona příliš nadšený a má k němu výhrady. V pátek to Právu sdělil mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Pan prezident se bude novou verzí služebního zákona podrobně zabývat, a to zejména z hlediska, zda nedává příliš velký prostor politickým nominantům na úkor lidí s odbornými schopnostmi,” řekl Ovčáček.

Vládní koalice se dohodla s opozicí na podobě novely, která nepočítá se zřízením Generálního ředitelství a má umožnit větší prostupnost veřejné zprávy ze soukromé a akademické sféry. Kompetence generálního ředitelství by mělo převzít ministerstvo vnitra.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V pátek poslanci přerušili jednání do 27. srpna. Do té doby by měl být připraven komplexní pozměňovací návrh, který je vedle koalice připravena podpořit i pravicová opozice TOP 09 a ODS.

Emoce uvnitř vlády vzbudilo rozhodnutí ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který nechce, aby se jeho podřízení na přípravě novely podíleli.  Jeho postoj vzbudil kontroverzi u lidovců i u premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). [celá zpráva]

Po jednání s premiérem Dienstbier uvedl, že pokusí některého z legislativců pro přípravu novely uvolnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám