Hlavní obsah

Poslanci se v pátek sešli na pár sekund

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jen několik sekund trvalo páteční jednání Sněmovny o služebním zákonu. Předseda komory Jan Hamáček (ČSSD) poslance přivítal a následně jednání přerušil na základě dohody klubů do 27. srpna. Do té doby by měl být připraven pozměňovací návrh, který bude vycházet ze středeční dohody koalice a opozice na podobě zákona, který má odpolitizovat státní správu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Sněmovny

Článek

V jednacím sále byly po 9. hodině podle informační tabule přítomny necelé čtyři desítky zákonodárců. Vzhledem k tomu, že nedošlo k žádnému hlasování, nebyla jejich účast nezbytná.

Ještě ve čtvrtek se ale šéfové klubů oháněli tím, že poslanci jsou sice na dovolených, ale mnozí určitě přijdou. Omlouvalo se jich prý jen málo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předseda Sněmovny Hamáček ve čtvrtek řekl Právu, že ještě před jednáním zasedne soc. dem. klub (50 členů), a proto své kolegy očekává. „Nějaké střídání nikdo z vedení klubu neorganizoval ani nějakým poslancům nedoporučovali, aby nejezdili. Ale nějaké omluvy jsem zaregistroval,“ uvedl.

Rozepsali si služby

Naopak služby si rozdělil šestadvacetičlenný klub TOP 09. Šéf Miroslav Kalousek řekl, že část poslanců je na dovolené, ale přesto se neobává, že by jich bylo málo pro případné hlasování.

„Máme rozepsané služby přes celé prázdniny. Kdo má službu, přijde, ale myslím, že to nebude potřeba, protože schůze bude na pět minut, předseda řekne, že na základě dohody předsedů poslaneckých klubů přerušuje schůzi, a my odejdeme,“ uvedl.

Nebude se hlasovat, proto nebyl důvod přijímat opatření
Zbyněk Stanjura, předseda klubu ODS

Kalousek dodal, že o vrácení ze třetího do druhého čtení budou hlasovat až 27. srpna. Do té doby by podle něj měl legislativní odbor ministerstva vnitra napsat pozměňovací návrh. Na konci měsíce se kvůli tomuto hlasování bude muset dostavit aspoň třetina z dvou set poslanců, tedy 67, aby byla dolní komora usnášeníschopná. Rozhodne většina přítomných, teoreticky tedy i jen 34 poslanců.

Předseda klubu ODS (16 poslanců) Zbyněk Stanjura také očekával, že páteční jednání bude mimořádně krátké. „Nebude se hlasovat, proto nebyl důvod přijímat opatření. Bude běžný režim jako vždycky, i když nějaké dovolené budou,“ řekl Právu.

Šéf poslanců KSČM (33 mandátů) Pavel Kováčik řekl Právu, že si jeho strana služby nerozdělovala. „Jen jsem dal našim poslancům vědět, že ten, kdo – vyjma zdravotních důvodů – nebyl na jednání Sněmovny v červenci, bude muset být přítomen v srpnu,“ podotkl.

Šéf poslanců Úsvitu (14 křesel) Radim Fiala uvedl, že všem rozeslal SMS, že v pátek zasedá Sněmovna. „Jsem si jist, že naši zástupci přijdou v hojném počtu a že bude naprosté minimum chybějících,“ uvedl.

Lze předpokládat, že i poslanci ANO (47) a lidovců (14) dorazí. „Většina nás přijde,“ řekl ve čtvrtek Právu šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám