Hlavní obsah

Zákon o prokázání původu majetku připraví Babiš do konce září

Novinky, Václav Lang
Praha

Ministr financí Andrej Babiš připraví do konce září návrh novely, která ustanoví institut prokazování původu majetku. Řekl to ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Někdo má velký majetek a my chceme, aby finanční úřad měl větší kompetence, aby se mohl zeptat, zda subjekt prokázal, jestli peníze nebo majetek zdanil,“ řekl Babiš.

Jeho ministerstvo předložilo dvě varianty: konfiskace nelegálního majetku  by mohla být soudní nebo daňová. Sám ministr navrhuje daňovou, opačnou variantu chce v připomínkovém řízení navrhnout šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Babiš dále uvedl, že finanční úřad je v současnosti bezzubý a nemůže dosáhnout na některé lidi, kteří disponují velkým majetkem, ale pravděpodobně nedanili příjmy. „Kdybych chtěl být ironický, řekl bych: Pojďme se podívat například do Zadaru v Chorvatsku, kde jsou různé jachty některých bývalých zaměstnanců magistrátu,“ uvedl.

Pro se vyjádřil také premiér Bohuslav Sobotka, podle kterého by zákon mohl platit od ledna 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám