Hlavní obsah

Za výjimky ze zákazu jízdy kamiónů o víkendu se platit nebude, rozhodla vláda

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky ve středu odmítl návrh Ústeckého kraje, podle něhož by mělo být zpoplatněno vydávání výjimek z víkendového zákazu jízd kamiónů na dálnicích a rychlostních komunikacích. Uvedl to ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Návrh teď ještě posoudí poslanci.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ústecký kraj předložil do Sněmovny svůj návrh novely zákona o správních poplatcích. Dopravci by platili za vydání povolení s nejvýše půlroční platností 500 korun a za povolení s platností od půl roku do roku 1000 korun.

Na dálnici a na silnice první třídy nesmějí kamióny o nedělích a o svátcích od 13:00 do 22:00. V době prázdnin platí omezení i o pátcích od 17:00 do 21:00 a o sobotách od 07:00 do 13:00. Vedle zákonem daných výjimek mohou dávat dopravcům povolení kraje pro svá území a ministerstvo dopravy pro větší oblasti.

"Vláda se k tomuto návrhu postavila negativně, protože ho označila za nesystémový a jednotlivé rezorty uvedly celou řadu i legislativních vad tohoto návrhu," uvedl Dienstbier, podle něhož klíčový byl názor ministerstva dopravy. To ho přitom původně podpořilo, ve středu se ale ministr Antonín Prachař (ANO) vyjádřil proti němu.

Zákon přímo stanoví z víkendových zákazů jízd kamiónů hned několik výjimek. Na dálnice mohou například nákladní vozidla, která přepravují zboží podléhající rychlé zkáze, živá zvířata nebo pohonné hmoty, těžké automobily bezpečnostních sborů a vozidla pro údržbu, opravy a výstavbu silnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám