Hlavní obsah

Sobotka a Faymann odmítli plány SRN na zpoplatnění silnic

Právo, nek

Premiér Bohuslav Sobotka a rakouský kancléř Werner Faymann, který ve čtvrtek navštívil Prahu, kritizovali záměr Německa na plošné zpoplatnění silnic pro zahraniční řidiče. „To je něco, co v České republice nevítáme. Není to dobrý nápad. Znamenalo by to určitou diskriminaci pro české řidiče,” prohlásil Sobotka na společné tiskové konferenci.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Rakouský kancléř Werner Faymann (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Podle Faymanna není možné, aby byl členský stát EU, který se při úvahách, jak vyřešit problémy v dopravě, rozhodne, že zavede mýto jen pro cizince. Pokud by  německý plán odporoval evropské legislativě, půjde prý Rakousko „cestou žaloby“. „Německý návrh ještě nebyl předložen, ale je dobré vyjádřit názor předem, abychom nepřišli příliš pozdě,“ dodal kancléř.

Sobotka a Faymann dále podpořili projekty na zlepšení dálničního a železničního propojení mezi ČR a Rakouskem. V této souvislosti oznámili, že regionální spolupráce bude hlavním námětem připravované schůzky premiérů ČR, Rakouska a Slovenska. Podle Faymanna by se mohla uskutečnit do jara příštího roku s tím, že by pak šlo o pravidelná setkání.

Zájem o stejný resort v EU

Sobotka Faymannovi představil českou kandidátku do Evropské komise Věru Jourovou, která usiluje o resort regionální politiky. Stejný zájem má i Rakousko, jejíž zástupce Johannes Hahn toto portfolio spravuje v nynější Evropské komisi a rád by v něm pokračoval.

„Vůbec nepovažuji za nutné, aby se nějak extra dohadovali premiéři. Je na předsedovi Komise, aby předložil návrh,“ řekl Faymann v odpovědi na dotaz, zda se Sobotkou o rozdělení bruselských resortů jednal.

Sobotka zopakoval, že ČR má zájem o portfolio regionální politiky, případně také dopravy, průmyslu nebo vztahy mezi institucemi.

Samotné sankce mír nepřinesou

Šéfové obou vlád dále podpořili selektivní charakter nových sankcí EU vůči Rusku. „Nepatříme (ČR) k zemím, které by volaly po plošných sankcích, protože vztahy mezi EU a Ruskem jsou oboustranné,“ řekl Sobotka. Podle Faymanna sankce samy o sobě mír na Ukrajině nepřinesou, důležitější jsou deeskalace a mírová jednání.

Faymann zopakoval odmítavý postoj Rakouska k jaderné energii. „Že máme na atom rozdílné názory, vás jistě nepřekvapuje,“ uvedl kancléř před novináři.

Reklama

Výběr článků

Načítám