Hlavní obsah

Na Plzeňsku vyplavily přívalové deště sklepy

Právo, Novinky, ČTK, zaš,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zaplavené sklepy, vyvrácené stromy a popadané větve zůstaly po silných bouřkách, které ve středu odpoledne přešly přes Českou republiku. Nejvíce srážek - 41 milimetrů za dvě hodiny - spadlo na stanici Trpísty u Stříbra na Plzeňsku, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Podle radarových odhadů srážek mohlo spadnout až kolem 60 milimetrů srážek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce výjezdů, zhruba tři desítky, měli hasiči na Plzeňsku a na Tachovsku. Nejčastěji čerpali vodu ze sklepů.

„Vyjížděli jsme kvůli zatopeným sklepům a polámaným větvím. Nejhorší situace byla na Tachovsku a na Plzeňsku, respektive v Plzni,“ sdělil Právu řídící důstojník hasičů Michal Pathy. Vážnější situace ale řešit nemuseli.

V Olomouckém kraji museli hasiči nejvíce zasahovat na Prostějovsku a v Olomouci, v jednom případě hasiči čistili studnu v Ondřejovicích na Jesenicku.

„Intenzivní srážky zaplavily ulice a to také vyděsilo některé lidi, kteří volali na linku tísňové pomoci. Ve většině případů voda rychle odpadla a vytvořené laguny na komunikacích se zanedlouho samovolně ztratily,“ řekl Právu mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Na severu Libereckého kraje na meteorologické stanici Nové Město pod Smrkem napršelo skoro 36 milimetrů, tedy skoro 36 litrů vody na metr čtvereční za jednu hodinu, uvedl odpoledne Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Předpokládá, že celkový srážkový úhrn tam překročí 50 milimetrů.

Meteorologové ale varují, že večer a v noci zasáhnou velmi silné bouřky s přívalovými dešti Pardubický a Královéhradecký kraj.

"Zejména v oblasti Orlických hor se vyskytují velmi silné bouřky, při kterých spadne ojediněle kolem 50 milimetrů za jednu až tři hodiny," uvedli meteorologové.

Ve čtvrtek se bouřky posunou na východ na Vysočinu, Moravu a Slezsko. Meteorologové varují, že je bude doprovázet silný vítr a přívalové deště, které mohou zatopit sklepy a rozvodnit některé toky. [celá zpráva]

Po bouřkách by se mělo lehce ochladit, meteorologové předpovídají teploty mezi 21 až 25 stupni Celsia. Od pátku se ovšem vrátí počasí s teplotami kolem 30 stupňů a také s velkou vlhkostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám