Hlavní obsah

Národní galerie už připravuje Rubense i Vyšebrodský oltář na vydání církvi

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Vydání části uměleckých děl církvím z Národní galerie už nic nestojí v cestě. V nejbližší době by měla galerie vrátit vyšebrodským cisterciákům devět obrazů Vyšebrodského oltáře, augustiniánům dva Rubensovy obrazy – Svatého Augustina a Umučení svatého Tomáše – a také křižovníkům čtyři obrazy z tzv. Puchnerova oltáře.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Gotické deskové obrazy Vyšebrodského oltáře v Anežském klášteře

Článek

„Pan ředitel Fajt se setkal se zástupci církví a sdělil jim, že nebude bránit vydání děl, ke kterým jsou shromážděny posudky a o kterých již předešlé vedení rozhodlo, že by měla být vydána,“ řekla v pondělí Právu mluvčí NG Eva Kolerusová.

O vrácení těchto obrazů rozhodl již pověřený ředitel Vít Vlnas v dubnu, ale konečné rozhodnutí nechal až na novém řediteli Jiřím Fajtovi, který do čela instituce nastoupil na začátku července.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obrazy by měly zůstat tam, kde jsou, galerie se s církevními subjekty domluvila na bezplatném zapůjčení děl.

Foto: Wikipedia

Umučení svatého Tomáše od Petra Pavla Rubense

Církve zažádaly i o další umělecké skvosty, u některých ale stále není rozhodnuto. Na pochybách je galerie např. u žádosti o vydání tzv. Roudnické madony a Madony z Veveří.

Zatím jen tři procenta majetku

Tempo, kterým stát vydává církvím a náboženským společnostem majetek podle restitučního zákona, je doslova hlemýždí. Úřady zatím odsouhlasily, že církevním subjektům vrátí okolo osmi procent požadovaného majetku. Podle katolické církve, která žádá o naprostou většinu nemovitostí, získaly diecéze a církevní řády fakticky zatím jen tři procenta nemovitostí a budov, o které požádaly.

„Naše spokojenost s navracením odpovídá těm třem procentům. Hlavně s ohledem na lhůty, které úřady podle zákona mají,“ řekl Právu biskupský sekretář Tomáš Holub.

Zákon o majetkovém vyrovnání platí už rok a půl. Církve měly rok na podání žádostí a úřady měly půl roku po podání výzev, aby majetek vrátily.

Praxe ale ukázala, že během této lhůty nedokážou úředníci obrovské množství žádostí zpracovat. Většinu požadavků proto budou muset vyřídit na Státním pozemkovém úřadě (SPÚ) ve správním řízení, které může trvat až rok.

Církve a náboženské společnosti celkově požádaly o 118 tisíc pozemků a 1867 staveb. Podle odhadů by se mělo jednat o 30 tisíc hektarů polí a až 150 tisíc hektarů lesů. Pozemkové úřady zatím rozhodly, že vrátí 5370 pozemků o výměře 4418 hektarů a 17 staveb.

Lesy ČR s církevními představiteli zatím podepsaly dohody o vydání 6209 pozemků (25 816 hektarů) a 87 staveb.

Náměstek SPÚ Vojtěch Weis, který má církevní restituce na starosti, Právu řekl, že úředníci proces nezdržují naschvál, ale že jim zabralo poměrně hodně času vyhledávání podkladů. „Od září bychom měli očekávat větší dynamiku růstu uzavření dohod a vydávání pozemků,“ uvedl.

Sporné případy jen s poslanci

Ve čtvrtek měla Sněmovna na popud komunistů jednat o pochybnostech, které provázejí vydávání majetku církvím. Program nakonec nebyl schválen, ale ministři kultury a zemědělství Daniel Herman a Marian Jurečka (oba KDU-ČSL) přislíbili poslancům, že jsou ochotni za poslanci do jejich stranických klubů přijít a o sporných případech mluvit.

U poslanců jejich vyjádření vyvolalo rozpačité reakce „Byl bych raději, kdyby ta jednání byla otevřená. Ale na druhou stranu lépe něco, nežli nic,“ řekl Právu šéf ústavně-právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD). Doufá, že ministři budou otevření jejich podnětům na přezkoumání sporných případů, na které je upozorňují voliči.

Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a STAN) nepovažuje za nutné, aby ministři s poslanci řešili konkrétní případy restitucí. „Podle mého to bylo hloupé vyjádření. Snad páni ministři jsou hlavami svých úřadů a jsou schopni ve Sněmovně garantovat, že bude postupováno podle zákona a že úředníci nebudou postupovat mimo zákon,“ uvedl Gazdík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám