Hlavní obsah

Ministerstvo práce prodlouží o rok smlouvu s firmou OKsystem

Ministerstvo práce a sociálních věcí prodlouží o rok smlouvu s firmou OKsystem, která mu nyní dodává systém na výplatu sociálních dávek. Novinářům to řekla ministryně Michaela Marksová, která v pondělí své dosavadní úřadování bilancovala s premiérem Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD). Smlouva podle ní bude prodloužena při vypsání nového výběrového řízení na provozovatele systému.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou

Článek

Marksová uvedla, že už začátkem roku bylo jasné, že do jeho konce nelze stihnout uspořádat otevřené výběrové řízení.

"Počítá se s tím, že až bude to výběrové řízení vypsáno, tak zároveň bude muset být smlouva s OKsystem prodloužena o rok prostřednictvím jednacího řízení bez uveřejnění," dodává. Sobotka pak poznamenal, že výběrové řízení musí být standardní a transparentní.

Staronový systém na výplatu dávek od firmy OKsystem využívají úřady práce opět od začátku roku. Úředníci se museli k původním aplikacím vrátit poté, co antimonopolní úřad zakázal používat dva roky staré produkty od firmy Fujitsu kvůli porušení zákona o veřejných zakázkách.

Resort práce pod vedením někdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) totiž programy a služby pořídil bez tendru, připojil se jen k rámcové smlouvě ministerstva vnitra s firmou Fujitsu Technology Solutions.

Sobotka Marksovou chválil

Premiér na tiskové konferenci po jednání s Marksovou uvedl, že za priority ministerstva považuje aktivní politiku zaměstnanosti a jasný návrh na konkrétní podobu zrušení druhého důchodového pilíře. Marksová poznamenala, že by o zrušení druhého pilíře měla ještě na podzim jednat vláda.

Uvedla také, že chce na příští tripartitě diskutovat o zvýšení minimální mzdy o 700 korun, na kterém se nedávno domluvila vládní koalice. Takové navýšení se ale nelíbí zaměstnavatelům, uvedl po jednání tripartity předseda Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Sobotka svou stranickou kolegyni pochválil za několik věcí, které se podle něj resortu povedly, včetně změny valorizace penzí, navyšování počtu zaměstnanců na úřadech práce a rozšíření výplat porodného.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám