Hlavní obsah

Vedení armády čekají brzy výrazné změny

• Aktualizováno

Vedení Armády České republiky čekají od srpna rozsáhlé personální změny. Své funkce opustí dva ze tří současných zástupců náčelníka generálního štábu (NGŠ) Aleš Opata a Miroslav Žižka, kteří budou nově působit ve strukturách NATO. Nahradí je Jiří Baloun a Josef Bečvář, kteří dosud působili v alianci. Uvedla to mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Budova ministerstva obrany

Článek

Novým prvním zástupcem náčelníka generálního štábu se od srpna stane Josef Bečvář, jenž dosud působil v Paříži jako přidělenec obrany ČR a jako zástupce NGŠ pracoval již v minulosti. Vystřídá tak Miroslava Žižku, který bude v Bruselu od srpna zastávat místo vojenského představitele České republiky při NATO a EU.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Náčelník generálního štábu Petr Pavel (vpravo) a jeho končící náměstek Aleš Opata.

Z této pozice se naopak zpět do Česka vrátí Jiří Baloun, na kterého čeká místo zástupce náčelníka generálního štábu a ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany.

Možná skončí i náčelník

Tuto funkci měl dosud na starosti Aleš Opata, který bude od 1. srpna převelen do belgického Monsu. Na pozici národního vojenského představitele České republiky při Vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě (SHAPE) nahradí Čestmíra Tesaříka, který po téměř 40 letech končí v armádě a odchází do zálohy. „Generál Tesařík strávil většinu své vojenské kariéry jako aktivní pilot na různých typech vrtulníků, na kterých nalétal více než 3500 hodin,“ uvedla Růžičková.

Znovu také armáda obsadí třetí post zástupce náčelníka generálního štábu – Inspektora Armády ČR. Stane se jím Jaroslav Kocián, který tři roky působil jako ředitel sekce v mezinárodním vojenském štábu NATO v Bruselu.

Není vyloučeno, že v následujících měsících proběhnou v generálním štábu další viditelné změny. Vláda totiž nedávno odsouhlasila nominaci náčelníka generálního štábu Petra Pavla na předsedu Vojenského výboru NATO, na druhé nejvyšší místo Severoatlantické aliance. Volba se uskuteční v září. Jako o jeho možném nástupci se mluví o Aleši Opatovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám