Hlavní obsah

ČR nemusí platit Diag Human miliardy korun, firma ale tvrdí opak

Česká republika se zbavila těžkého břemena v podobě sporu se společností Diag Human. Podle ministerstva zdravotnictví nemusí totiž zaplatit požadovaných deset miliard korun. Právníci ministerstva jsou toho názoru, že rozhodnutí přezkumného senátu potvrzuje slova ČR. Diag Human si myslí pravý opak.

Článek

"Rozhodnutí by mělo být definitivním koncem sporu s Diag Human. Česká republika už by této společnosti neměla dát ani korunu, což považuji za nejdůležitější," shrnul ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) závěry, které podle právníků státu vyplývají z rozhodnutí. Podobně se vyjádřil už v sobotu večer.

Rozhodci se podle ministerstva ztotožnili s názorem státu, že o věci bylo už jednou rozhodnuto v roce 2002. Tehdy rozhodčí senát potvrdil, že má stát společnosti Diag Human zaplatit 326 miliónů korun za poškození dobrého jména. Stát tyto peníze vyplatil.

"Všechno, co nastalo po vyplacení 326 miliónů korun, je nicotné, nemá právní účinky," vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví David Kotris.

Rozhodnutí odborníků sdělí ministerstvo v pondělí

"Přezkumný rozhodčí senát fakticky konstatoval, že veškeré právní kroky po zmiňovaném rozhodnutí v roce 2002 jsou ve skutečnosti neplatné. Slovy právního světa označují rozhodci tato rozhodnutí za nicotná a bez právních účinků. A to se týká i pro Českou republiku důležitého rozhodnuti o platbě deseti miliard z roku 2008," uvedl Kotris v tiskové zprávě ministerstva.

Obsah rozhodnutí je podle ministerstva velice složitým právním textem a odborníci ho dále zkoumají. Jejich informace zveřejní ministerstvo zdravotnictví v pondělí na tiskové konferenci, její termín upřesní během pondělního dopoledne.

Společnost Diag Human v sobotu oznámila, že aktuální výsledek přezkumu "nepozměňuje ani neodkládá konečný rozhodčí nález, a ten proto nabyl právní moci".

Proti platnosti rozhodčího nálezu z roku 2008 už podle ní neexistují opravné prostředky. Ukončením přezkumného řízení se navíc podle firmy odstranila překážka, kterou zahraniční soudy zdůvodňovaly zamítnutí vykonatelnosti výsledku arbitráže.

Trumfy jsou v rukou státu

"Protistrana vychází z toho, že ve výrokové části chybí zmínka o zrušení konečného nálezu (z roku 2008). My to považujeme spíše za mediální argument," řekl České televizi Kotris.

Podle Tomáše Cikrta, někdejšího mluvčího ministerstva zdravotnictví a autora knihy o kauze Diag Human, je potřeba vnímat usnesení celé i s odůvodněním. "Ministerstvo se zřejmě opírá o celý text dokumentu, kdežto Diag Human, jak je jeho zvykem, vytrhne jednu větu a s tou bude operovat," uvedl Cikrt.

Trumfy jsou nyní podle něj v rukou státu a stát firmě Diag Human nezaplatí. Pokud Diag tvrdí, že stát podle rozhodnutí zaplatit má, tak se toho bude muset domáhat pravděpodobně soudně, ale to už bude jiný spor, poznamenal Cikrt.

V srpnu 2008 stát arbitráž s Diag Human kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou prohrál a byl odsouzen zaplatit firmě 8,33 miliardy korun jako náhradu škody a úroky ke konci července 2007. Vláda se tehdy proti rozhodnutí odvolala. Diag Human se kvůli svým finančním nárokům začala v roce 2011 obracet na soudy v zahraničí.

Reklama

Související články

Česko ve Francii uspělo ve sporu s Diag Human

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek oznámilo, že Česká republika definitivně uspěla v arbitráži se společností Diag Human. Kasační stížnost firmy byla ve...

Výběr článků

Načítám