Hlavní obsah

Česko zasáhnou silné bouřky, varují meteorologové

Novinky, mif
Aktualizováno

Silné bouřky zasáhnou v neděli odpoledne a večer Česko. Meteorologové je očekávají především na Moravě, Slezsku a v jižní polovině Čech. V celé zemi se pak podle předpovědi četnější bouřky objeví v průběhu pondělí a úterý.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Během nedělního odpoledne se na území ČR místy vyskytnou bouřky, které budou ojediněle doprovázené srážkovými úhrny kolem 30 mm. Silné bouřky jsou pravděpodobnější na Moravě, ve Slezsku a v jižní polovině Čech. Večer budou slábnout,“ varovali meteorologové.

Pršet bude i zkraje nadcházejícího týdne. „Od pondělí do středy předpokládáme bouřky četnější. Ojediněle budou doprovázené srážkovými úhrny kolem 40 mm. V polovině týdne budou přecházet od západu v občasný déšť a jejich výskyt bude pravděpodobně přetrvávat jen na východě,“ stojí v předpovědi.

Vzhledem k ročnímu období musíme počítat, že budou velké lokální rozdíly v celkovém množství spadlých srážek.
Český hydrometeorologický ústav<br/>

Už v sobotní dlouhodobé předpovědi meteorologové předpovídali, že nadcházející týden bude nejdeštivější z celého zbytku prázdnin. [celá zpráva]

„Nejvyšší srážkové úhrny se očekávají v prvním předpovědním týdnu (od 28. července do 3. srpna), další týdny by měly být srážkově blíž k dlouhodobému průměru. Vzhledem k ročnímu období musíme počítat, že v důsledku srážek bouřkového charakteru budou velké lokální rozdíly v celkovém množství spadlých srážek,“ uvedli meteorologové.

Rtuť nevyleze nad třicítku

Do konce prázdnin by rtuť v teploměrech neměla stoupat nad 30 stupňů. „Období od 28. července do 24. srpna 2014 očekáváme teplotně normální. Všeobecně teplejší by měla být první polovina období. Ze všech čtyř týdnů očekáváme relativně nejteplejší týden od 28. července do 3. srpna,“ stojí v dlouhodobé předpovědi.

Dlouhodobý průměr teplot ve sledovaném období, mezi lety 1981 a 2010, činil 18,4 stupně. Nejnižší průměrná teplota byla v těchto čtyřech týdnech v roce 1976 14,7 stupně Celsia, nejvyšší průměrná pak 21 stupňů v roce 2003.

Reklama

Výběr článků

Načítám