Hlavní obsah

Němeček: Stát nejspíš vyhrál spor s Diag Human

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letitý spor s firmou Diag Human nejspíše Česká republika vyhrála. V sobotu to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Podle něj ministerští právníci text přezkumného rozhodnutí ještě studují a ministerstvo se k němu oficiálně vyjádří v pondělí ráno.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

Původně stát arbitráž kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou v roce 2008 prohrál a byl odsouzen zaplatit firmě Diag Human osm miliard korun jako náhradu škody. Vláda se tehdy proti rozhodnutí odvolala.

"Podle ministerských právníků je to vítězství České republiky, text ještě zkoumají," řekl ministr Němeček.

Diag Human: Opravné prostředky již neexistují

Společnost Diag Human odpoledne oznámila, že již obdržela usnesení rozhodců, kteří se zabývali výsledkem arbitráže z roku 2008. Diag tvrdí, že aktuální výsledek přezkumu "nepozměňuje ani neodkládá konečný rozhodčí nález, a ten proto nabyl právní moci".

Proti platnosti rozhodčího nálezu z roku 2008 již neexistují opravné prostředky. Ukončením přezkumného řízení se navíc údajně odstranila překážka, kterou zahraniční soudy zdůvodňovaly zamítnutí vykonatelnosti výsledku arbitráže.

V srpnu 2008 Česko prohrálo arbitráž s Diag Human a bylo odsouzeno zaplatit 8,33 miliardy korun jako náhradu škody a úroky ke konci července 2007. Diag Human původně po státu požadoval 14 miliard. Vláda proto rozhodla se proti výsledku arbitráže odvolat. O přezkumu nálezu rozhodoval tříčlenný senát.

ČR už v minulosti uspěla ve švýcarské a rakouské části větve sporu. Firma se kvůli svým požadavkům na odškodnění začala od počátku roku 2011 obracet na zahraniční soudy.

Výběr hlavních událostí ve sporu Diag Human s českým státem
1991 - Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy. Úřad předběžně dohodl, že přijme nabídku dánské firmy Novo Nordisk a jejího českého partnera, společnosti Diag Human (do roku 1993 Conneco). Ve výběrovém řízení ale tyto firmy neobstály.
9. března 1992 - Tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar napsal firmě Novo Nordisk, že v tendru nevyhrála kvůli tomu, že se spojila s firmou Conneco.
1995 - Diag Human začala po státu požadovat náhradu 500 milionů korun za ušlý zisk, který vznikl přerušením spolupráce s Novo Nordisk.
1996 - Diag Human snížil výši škody na 197 milionů korun, o které zažaloval ministerstvo zdravotnictví. Ministr Jan Stráský se v září rozhodl pro smírčí řízení a s Diag Human podepsal rozhodčí smlouvu.
1997 - Rozhodčí senát uznal nárok firmy, nezabýval se ale výší škody. Ministr financí Ivan Pilip žádal Stráského, aby jednal o smíru, ten se ale rozhodl pro přezkumné rozhodčí řízení.
1998 - Přezkumný senát potvrdil rozhodnutí z roku 1997. Diag Human znovu nabídl ministerstvu smír; žádal 50 milionů a akcie továrny na krevní plazmu Sevak. Ministerstvo návrh odmítlo a ministryně Zuzana Roithová podala žalobu na neplatnost rozhodčí smlouvy. Soud ji však zamítl.
Srpen 2000 - Náměstek ministra zdravotnictví Michal Pohanka podepsal za ministerstvo dopis s nabídkou smíru. Dopis pak rozhodčí senát označil za faktické přiznání viny a za poškození dobrého jména nařídil státu vyplatit firmě Diag Human 327 milionů korun.
2002 - Přezkumný rozhodčí senát potvrdil, že ministerstvo má firmě zaplatit 327 milionů korun. Vláda schválila uvolnění částky v lednu 2003.
2004 - Stát a Diag Human se dohodly, že vypracováním znaleckého posudku vyčíslujícího výši škody pověří poradenskou společnost Ernst & Young. V roce 2007 Ernst & Young vyčíslila škodu na 4,6 až 5,7 miliardy korun bez úroků.
31. března 2005 - Poslanci projednali zprávu sněmovní vyšetřovací komise. Konstatovala, že stát udělal chybu, když předal svůj spor s Diag Human arbitráži. Komise rovněž tvrdila, že firma Novo Nordisk odmítla spolupráci s Diag Human nikoli kvůli Bojarovu výroku, ale kvůli tomu, že jí Diag dlužil peníze. Právník Diagu to popřel.
13. srpna 2008 - Česko prohrálo arbitráž s Diag Human a bylo odsouzeno zaplatit 8,33 miliardy korun jako náhradu škody a úroky ke konci července 2007. Firma původně po státu požadovala 14 miliard.
20. srpna 2008 - Vláda rozhodla o odvolání proti výsledku arbitráže.
28. listopadu 2008 - Bylo rozhodnuto, že o přezkumu nálezu v arbitráži ČR a firmy Diag Human má rozhodovat tříčlenný senát ve složení Petr Kužel, Milan Kindl a Damian Della Ca. Posledně jmenovaný ale později odstoupil kvůli pochybnostem o nestrannosti senátu. Diag Human místo něj nominovala Maxe Baumana, což ČR zpochybnila.
24. května 2011 - Vídeňský soud na návrh Diag Human provedl exekuci tří uměleckých děl zapůjčených Českou republikou na výstavu v rakouské metropoli. Díla byla do ČR vrácena 22. listopadu téhož roku na základě rozhodnutí okresního soudu ve Vídni.
1. června 2011 - Společnost Diag Human informovala, že majitel Josef Šťáva prodal akcie firmy mezinárodnímu konsorciu investorů.
Březen 2012 - Český Ústavní soud odmítl stížnost Diag Human týkající se výběru rozhodce pro přezkumnou arbitráž. Soud nicméně konstatoval, že řízení o jmenování rozhodců bylo chaotické.
20. listopadu 2012 - Francouzský odvolací soud zastavil exekuční řízení vůči Česku. Změnil tak rozhodnutí pařížského prvoinstančního soudu z května 2011, který nárok Diag Human uznal.
22. listopadu 2012 - Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že rakouský odvolací soud zastavil exekuční řízení vedené kvůli sporu s firmou Diag Human. Na konci dubna 2013 rozhodnutí potvrdil i rakouský Nejvyšší soud.
27. března 2013 - ČR uspěla u soudu s návrhem, aby místo Švýcara Maxe Baumana byl třetím rozhodcem jmenován Jiří Schwarz.
23. července 2013 - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových oznámil, že ve sporu s Diag Human zvítězilo Česko po Rakousku a Francii i ve Švýcarsku. Právník Diag Human to ale popřel.
5. března 2014 - Francouzský nejvyšší soud definitivně rozhodl ve prospěch ČR. Soud se přiklonil k právnímu názoru Prahy, že Diag Human nemůže na ČR vymáhat v exekuci více než osm miliard korun (s úroky je to o několik miliard více), které byly firmě přiznány v arbitráži, protože daný rozhodčí nález není pravomocný.
22. května 2014 - Obchodní soud v Londýně zamítl nároky firmy Diag Human a uložil jí uhradit České republice zálohu na náklady soudního řízení, které přesahují devět milionů korun.
26. července 2014 - Firma Diag Human oznámila, že obdržela usnesení rozhodců o skončení přezkumného řízení, které se zabývalo výsledkem arbitráže z roku 2008. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček řekl, že podle vyjádření právníků jeho úřadu Česká republika spor vyhrála. Usnesení však podle něho právníci ještě zkoumají. Definitivní stanovisko oznámí v pondělí 28. července.

Reklama

Související články

Česko ve Francii uspělo ve sporu s Diag Human

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek oznámilo, že Česká republika definitivně uspěla v arbitráži se společností Diag Human. Kasační stížnost firmy byla ve...

Výběr článků

Načítám