Hlavní obsah

Teplé počasí pokazí déšť

Nejteplejšího počasí si lidé užijí příští týden, zbytek prázdnin pak bude teplotně spíše průměrný. Meteorologové navíc očekávají, že druhá půlka prázdnin bude srážkově nadnormální, nejvíce bude pršet na přelomu července a srpna. Plyne to z měsíčního výhledu počasí zveřejněného v sobotu Českým hydrometeorologickým ústavem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Období od 28. července do 24. srpna 2014 očekáváme teplotně normální. Všeobecně teplejší by měla být první polovina období. Ze všech čtyř týdnů očekáváme relativně nejteplejší týden od 28. července do 3. srpna,“ uvedli meteorologové v předpovědi.

Teploty by však neměly stoupat nad 30 stupňů. Nejchladnější by měl být týden od 11. do 17. srpna, kdy by teplota měla být s padesátiprocentní pravděpodobností podprůměrná.

Dlouhodobý průměr teplot ve sledovaném období, mezi lety 1981 a 2010, činil 18,4 stupně. Nejnižší průměrná teplota byla v těchto čtyřech týdnech v roce 1976 14,7 stupně Celsia, nejvyšší průměrná pak 21 stupňů v roce 2003.

Pršet bude více

Srážkově bude celé čtyřtýdenní období s padesátiprocentní pravděpodobností nadprůměrné. Nejvíce srážek se čeká v hned v příštím týdnu, kdy je 80procentní pravděpodobnost nadprůměrných srážek. Srážkově nadprůměrné bude zřejmě i období mezi 11. a 17. srpnem. Srážky v mezích průměru se čekají mezi 4. a 10. srpnem a od 18. do 24. srpna.

Nejvíce deště se čeká v nadcházejícím týdnu ve středu a ve čtvrtek, fronta bude přecházet od západu. Protože ale budou srážky bouřkového charakteru, čekají se silné rozdíly v tom, kolik na kterém místě naprší. Ve čtvrtek také teplota poklesne z pondělních 25 až 29 stupňů na 20 až 24 stupně. O příštím víkendu se bude opět oteplovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám