Hlavní obsah

Benzín a nafta nakonec nezlevní, poslanci ČSSD už nebyli dezorientovaní

• Aktualizováno
Novinky, jas, val

Poslanci ČSSD v pátek napravili svou „chybu” a podpořili pro koalici správné znění zákona, v němž už nesnižují spotřební daň z pohonných hmot. To schválili ve středu, sami se tomu divili a posléze výsledek zpochybnili. Poslanci ODS podají ústavní stížnost. Vadí jim, že koalice prosadila hlasování o zákonu na druhý pokus až dva dny poté, co se o zákonu hlasovalo poprvé.

Předseda ODS Petr Fiala

 
Článek

Zemědělcům se má podle přijatého návrhu opět vracet 40 procent spotřební daně u zelené motorové nafty a 50 procent u směsné nafty. Spotřební daň u pohonných hmot se naopak měnit nebude.

Zákon byl odhlasován již bez pozměňovacího návrhu, který počítal se snížením spotřební daně. Změnu navrhoval poslanec ČSSD Milan Urban, ač strana byla proti. Jako jediný sociální demokrat také pro návrh hlasoval. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ostatní, kteří se k němu ve středu připojili, tak už nyní neučinili. Premiér Bohuslav Sobotka o nich ve středu řekl, že byli dezorientovaní a nevěděli, o čem hlasují. Strana v minulém volebním období totiž prosazovala snížení daně, teď je naopak proti tomu. Hlasování napadl po hodině jeden z poslanců a koalice prosadila opakování hlasování.

To se nelíbí opozici, která argumentuje jednacím řádem, který opakované hlasování umožňuje pouze v případě, že námitka je podána při hlasování nebo bezprostředně po něm.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva poslanci ČSSD Milan Urban, Jan Hamáček, Ladislav Velebný a poslanec TOP 09 František Laudát

Kvůli tomu podá ODS stížnost u Ústavního soudu. „To, že vládní většina nerespektuje pravidla hry, nerespektuje jednací řád, to pokládám za nebezpečné,” řekl po jednání předseda ODS Petr Fiala.

Od obstrukcí v pátek ustoupila a umožnila opětovné hlasování s tím, že poslanci ODS, TOP 09 a Úsvitu opustí sál.

Opozice odešla, Sklenák zkusil fintu

Když už opozice nebyla v sále, pokusila se ČSSD prostřednictvím šéfa klubu Romana Sklenáka prosadit návrh, aby jednacími dny na třetí čtení byly vedle středy a pátku mezi 9.00 a 14.00 i úterý a čtvrtek. To si přítomní poslanci odhlasovali, neboť opoziční kolegové nestačili vystoupit s námitkami či vetem.

Byli jsme svědky nefér jednání, je to nečestné a nesportovní
předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura

Řada zákonodárců však začala vznášet námitky a prohlašovat hlasování za zmatečné. Marek Černoch (Úsvit) uvedl, že nemohl hlasovat, neboť mu nefungovalo hlasovací zařízení, Marek Benda (ODS) upozorňoval, že podával žádost o odhlášení, a další z poslanců upozornil, že nelze hlasovat o dnech vyčleněných na třetí čtení, ale pouze o konkrétních hodinách.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Než se podařilo opozici konsolidovat síly a vymyslet další postup, ujal se slova předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura tím, že se rozhodl natáhnout jednání vyprávěním obsahu seriálu Jistě, pane ministře, aby jeho strana měla zatím čas dohodnout se na dalším postupu. „Nezeptal jsem se všech svých kolegů, zda ho znají (seriál), tak vás s ním seznámím,“ rozhovořil se Stanjura poté, co si nechal k řečnickému pultíku přinést vodu. Bezprostřední odsouhlasení návrhu ČSSD označil za nečestné. „Byli jsme svědky nefér jednání, je to nečestné a nesportovní,“ řekl.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) nakonec proto ex post označil hlasování za zmatečné.

Reklama

Výběr článků

Načítám