Hlavní obsah

Koupání v přírodě může být velký risk

Právo, Václav Pergl

Jen málokdo má možnost strávit celé prázdniny u moře. Ostatním nezbývá než hledat v horkých dnech osvěžení na českých koupalištích, v přírodních vodních nádržích nebo v domácích bazénech. Jak se při takovém koupání vyhnout případným zdravotním rizikům?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přijít na letním výletě k neznámému rybníku a osvěžit se příjemným vykoupáním? V časech našich prarodičů to bylo běžné a poměrně nerizikové. Dnes je ale jiná doba a hygienici radí takové koupání si pořádně rozmyslet,“ říká hygienička pražské Nemocnice Na Homolce MUDr. Jarmila Vavřinová.

Nečistoty z odpadů

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Největším problémem přírodních vod je takzvané fekální znečištění – to jsou střevní bakterie nebo viry pocházející nejčastěji z odpadních vod.

„Zaplavat si v něčem takovém a přitom si nechtěně loknout trochu vody znamená riskovat žaludeční a střevní problémy. Hrozí ale i infekce močového nebo dýchacího ústrojí, oční rohovky, středního a vnějšího ucha, na kůži se může objevit vyrážka,“ upozorňuje lékařka.

Rybníky a nádrže, kde hygienici nedoporučují koupání:
Medlov na Žďársku: sinice
Hnačov na Klatovsku: sinice
Velký rybník u Hroznětína: sinice
Rolava v Karlových Varech: podezření na výskyt parazitického onemocnění cerkariová dermatitida. Onemocnění se projevuje tvorbou skvrn a puchýřů, které svědí
Plumlovská přehrada na Prostějovsku: zhoršená kvalita, nevhodná pro citlivé osoby
Přehrada Orlík: zhoršená kvalita vody, nevhodná pro citlivé osoby
Chrastava u Liberce: voda nevhodná pro citlivé osoby a těhotné ženy
Přehrada Hostivař: zhoršená kvalita vody, nevhodná pro citlivé jedince
Nádrž Džbán: zhoršená kvalita vody, nevhodná pro citlivé osoby
Zdroj: hygienické stanice

Sinice a řasy

Proto by při výběru místa ke koupání měla být samozřejmostí prvotní prohlídka blízkého okolí, při níž lze zjistit, zda se tu nevyskytuje výtok odpadního potrubí, zemědělský velkostatek, hnojiště, odpadky a podobně. Ostatně známky znečištění mohou být leckdy patrné už při prvním pohledu na vodu.

Dalším problémem jsou sinice, jimž se v povrchových vodách daří díky velkému obsahu organických látek splavených z hnojených polí.

Sinice obsahují látky způsobující alergie a ohrožují hlavně malé děti, alergiky a lidi s citlivou pokožkou. Koupel ve vodě plné sinic může být následována kožní vyrážkou, zarudlýma očima a rýmou. Sinice rovněž mohou produkovat různé toxiny čili jedovaté látky.

Jak je poznat

Podle toho, kolik a jakých toxinů se dostane do organismu člověka, se liší i projevy: může nastat lehká akutní otrava, způsobující trávicí potíže, ale také bolesti hlavy nebo i vážnější jaterní problémy.

Pokud se neznámá voda jeví zakalená, je dobré použít jednoduchý test s PET lahví. „Naberte vodu z nádrže do průhledné plastové láhve a chvíli počkejte, až se hladina ustálí. Když se na povrchu objeví proužek drobných zelených vloček a pod ním zůstává tekutina čirá, ve vodě se nekoupejte, protože obsahuje sinice. Když je voda zakalená rovnoměrně, jde o řasy, které nejsou toxické, a koupání by mělo být možné,“ tvrdí doktorka Vavřinová.

A úplně nejjednodušší test: vstupte do vody opatrně, aby se nezvířily usazeniny ze dna, a pozorujte, zda se vám kolem nohou ve vodě nevznášejí drobné zelené částečky. Pokud ano, jedná se pravděpodobně o sinice a ve vodě se raději nekoupejte.

Děti jsou nejohroženější

Lidé při koupání často nechtěně vypijí trochu vody, někdy i deci až dvě. A s ní pozřou také přítomné sinice nebo další nečistoty. Více jsou ohroženy děti, které vody vypijí zpravidla více, a jejich tělesná hmotnost je menší.

Riziko stoupá také s délkou pobytu ve vodě, při opakovaném koupání po více dnů a samozřejmě i s množstvím sinic nebo jiného znečištění ve vodě. Nebezpečné ale nemusí být jen koupání. Je-li sinic ve vodě hodně, vodní květ často tvoří u břehu vysokou vrstvu. S ní mohou do styku přijít i hrající si děti. Proto je dobré před tímto rizikem děti varovat a hlídat, jak vypadá břeh nádrže, na kterém si hrají.

Kde se v přírodě vykoupat

Abychom neohrozili zdraví své ani svých nejbližších, je dobré ke koupání ve volné přírodě využít vodní plochy, kde je kvalita vody kontrolována. Jedná se o přírodní koupaliště, která mají své provozovatele, nebo o takzvané koupací oblasti. Před návštěvou takového místa je nutno si ověřit, že kvalita vody je podle aktuálních informací ke koupání vhodná.

Kvalita vody je v koupací sezóně kontrolována vždy jednou za 14 dní a hygienické limity jsou dány vyhláškou.

V případě, že jakost vody přestane vyhovovat hygienickým požadavkům, je povinností provozovatele nebo krajské hygienické stanice vhodným způsobem informovat návštěvníky. Veřejnost bývá vyrozuměna prostřednictvím informační tabule, umístěné na viditelném místě přírodního koupaliště. Hodnocení koupališť je dostupné například na internetu na stránkách hygienických stanic nebo obcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám