Hlavní obsah

Vláda schválila Jourovou jako kandidátku na eurokomisařku

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Kandidátkou České republiky na novou eurokomisařku bude současná ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Ve čtvrtek večer to na mimořádném jednání schválila vláda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.

Článek

„Dnes vláda definitivně přijala usnesení, ve kterém schválila kandidaturu paní Věry Jourové,“ informoval po jednání premiér Bohuslav Sobotka.

Kabinet jej rovněž pověřil, aby o tomto rozhodnutí informoval předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jourová se kandidátkou stala poté, co se koalice nemohla shodnout na jednom ze tří původních aspirantů na kandidáta. Ve čtvrtek na jednání vlády podle Sobotky neproběhla ani širší diskuse. Vicepremiér Pavel Bělobrádek doplnil, že shoda byla jednomyslná.

Zatím není jasné, kdo Jourovou nahradí v čele ministerstva pro místní rozvoj. Sama současná ministryně navrhuje svou náměstkyni Kláru Dostálovou.

Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš ve čtvrtek uvedl, že se s ní bude chtít sejít. „Ale předpokládám, že paní Jourová neodejde dřív než 1. listopadu, takže máme ještě dost času,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám