Hlavní obsah

ČSSD poučila poslance, jak hlasovat. Levnější benzín a nafta tak nebude

Praha

Dezorientovaní sociální demokraté, kteří ve středu hlasovali pro snížení spotřební daně na pohonné hmoty, svůj „omyl” v pátek napraví a zvednou ruku pro vládou podporovanou podobu zákona, která počítá výlučně se zavedením zelené nafty pro zemědělce. Podle šéfa poslaneckého klubu Romana Sklenáka bude pro pozměňovací návrh, předložený stranickým kolegou Urbanem, hlasovat pouze Urban sám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ČSSD Milan Urban

Článek

Vládní koalice ČSSD, hnutí ANO a lidovců chtěla ve středu v rámci novely zákona o spotřebních daních podpořit tzv. zelenou naftu pro zemědělce. Díky 17 hlasům sociálních demokratů ale prošel i Urbanův pozměňovací, který snižuje spotřební daně u nafty o 2,50 Kč/litr a u benzínu o 1,50 Kč/litr. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) by tak rozpočet přišel o 14 miliard korun.

Později však poslanec ČSSD Ladislav Šincl zpochybnil své hlasování. Sněmovna jeho námitku přijala, a o novele by se tak i přes hlasité protesty opozice, která hrozí i stížností k Ústavnímu soudu, mělo znovu hlasovat v pátek. Opozici se postup pranic nezamlouvá a ODS již oznámila, že bude-li zákon tímto způsobem schválen, zváží podnět Ústavnímu soudu. Argumentuje tím, že námitku lze podat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dva, tři, maximálně sedm lidí

„Já si myslím, že pro návrh pana Urbana bude jen pan Urban," řekl ve čtvrtek k postoji sociálních demokratů k pátečnímu opakovanému hlasování Sklenák. Jeho kolegové z klubu pak hovoří nejčastěji o dvou nebo třech, maximálně pak šesti sedmi hlasech pro Urbanův návrh ze strany ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo)s kolegy ve Sněmovně

Většina ostatních prý nehlasovala pro návrh svého kolegy z přesvědčení, ale třeba kvůli neznalosti přesných rozpočtových dopadů opatření. Někteří míní, že věc měla být více zdůrazněna na úterním jednání klubu. I kritici předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky přitom hovoří o tom, že nešlo o vzpouru, jak se spekulovalo v médiích.

Sociální demokraté v minulém volebním období snížení spotřební daně u pohonných hmot z opozičních lavic prosazovali, letos jsou jiného názoru.

Mysleli, že hlasují o jiném zákonu

Dalším důvodem, proč někteří sociální demokraté hlasovali v rozporu s postojem vlády, je pak to, že část z nich nevěděla, o čem přesně se jedná. Někteří se prý domnívali, že se hlasuje o zvýšení spotřební daně u cigaret. U této normy totiž Urban také přišel s pozměňovacím návrhem, s nímž tentokrát souhlasí většina sociálnědemokratických poslanců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám