Hlavní obsah

Ústavním soudcům by měl stoupnout plat. Díky přílepku, který v minulosti odmítli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavním soudcům by mohl výrazně stoupnout plat. Senát ve čtvrtek bez přijetí usnesení projednal návrh novely o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů, který obsahuje i přílepek řešící odměňování ústavních soudců. Ústavní soud v minulosti přílepky k zákonům odmítl.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu

Článek

Ústavní soudci nyní dostávají plat podle stejných pravidel jako poslanci, senátoři, ministři, prezident či členové některých rad. Jejich výdělky se stanovují ze základny, která činí 51 731 korun. Podle funkce se pak tato částka násobí příslušným koeficientem.

Před úspornými škrty pravicové vlády se základna rovnala 2,75násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za předminulý rok. Ostatní soudci si zachování této báze prosadili u soudů, jejich platy se tak nyní vypočítávají z částky 64 495,75 koruny.

Výdělek ústavních soudců by se proto měl nově vypočítávat ze stejného základu jako u ostatních soudců, nikoli z nižšího jako u zákonodárců.

Hrubý měsíční plat předsedy Ústavního soudu by se i s náhradami mohl zvednout z 169 300 na 211 tisíc korun. Předsedové Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu nyní mají i s náhradami 194 200 korun.

Normu dostane k podpisu prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám