Hlavní obsah

Nelegální těžba dřeva roste, i když pokuty jsou vyšší

Novinky, bck

Nezákonná těžba lesa je v Česku čím dál tím populárnější. Před pěti až sedmi lety se takto každoročně vykácelo kolem pěti tisíc metrů kubických dřeva. Za poslední čtyři roky to bylo zhruba třikrát víc. Rostou i pokuty udělené Českou inspekcí životního prostředí (ČIŽP), které loni přesáhly dvanáct miliónů korun.

Foto: ČIŽP

Nelegální těžba dřeva na Broumovsku.

Článek

Opravdová ekologická újma je ale zhruba sto miliónů korun ročně. Novinky.cz na to upozornila Jana Rambousková z ČIŽP.

Nárůst rozsahu nezákonných těžeb souvisí podle inspekce se zvýšenou cenou dříví a situací na trhu. „Bohužel tak vzniklo již několik holin, mimo jiné i v CHKO, které nikdo není s to zalesnit,“ uvedla Rambousková. Nejčastěji prý nelegálně hospodaří s lesy jejich vlastníci. „Les koupí, částečně vykácejí – bez povolení, většinou mimo plán a nadlimitně – a zase ho prodají,“ vysvětlila. Leckdy ho vykácejí ještě dřív, než se změna vlastníka zapíše na katastru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na území ČR působí podle ČIŽP také několik organizovaných skupin zaměřených na nelegální těžbu dřeva. Bohužel u části případů zůstává pachatel neznámý a nikdo není potrestán.

Pokuta pro I.L.C.

Zatím nejvyšší pokutu ve výši dvou a půl miliónu korun udělila inspekce v roce 2012 pražské společnosti I.L.C., a. s., za šest nezákonných těžeb na Chrudimsku, Svitavsku a Trutnovsku. Celkově vykácela plochu o výměře téměř deseti hektarů s objemem dřeva 4200 m3.

Černému trhu má zamezit tzv. zákon o dřevě platný od března 2013. Týká se všech firem, které dovážejí dřevěné výrobky na evropský trh. Při prvním uvedení na trh musí prokázat legální původ dřeva podle předpisů země původu. „Dle informací ČIŽP se nový zákon o dřevě zatím v praxi moc neprosazuje, dosud nebyly uděleny žádné sankce dle tohoto zákona,“ poznamenala Rambousková.

Při koupi dřeva by měli lidé požadovat doklad o tom, že dřevo bylo vytěženo podle zákona. Obchodníci mají povinnost archivovat dokumenty o nákupu a prodeji dříví po dobu pěti let. Kontrolovat by je měla Česká obchodní inspekce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám