Hlavní obsah

Přívalové deště vyplavovaly domy a zvedly hladiny řek. V Praze jsou tisíce lidí bez vody

• Aktualizováno

Silné deště a bouřky, které zasáhly Českou republiku v pondělí navečer a jež pokračovaly až do úterního rána, způsobily komplikace v dopravě, na řadě míst vytopily domy a rozvodnily menší toky. V hlavním městě v Michli se v důsledku srážek propadla vozovka a vznikl rozsáhlý kráter. Poškozeno bylo i vodovodní potrubí a bez vody zůstává přes 4000 lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Po přívalových deštích vznikl v pražské Michli několikametrový kráterVideo: Novinky

 
Článek

V Praze nejvíc škod přívalové deště způsobily v Michli, Nuslích a v centru. V Michli se kvůli podemletí vozovky vytvořil v ulici Na Křivině velký kráter, potvrdila Novinkám policejní mluvčí Hana Jeřábková.

Na 4200 lidí v Michli zůstalo po bouřkách bez vody, zřejmě deště tam totiž poškodily vodovodní potrubí, uvedl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

BEZ KOMENTÁŘE: Přívalové deště v Husitské ulici v Praze v pondělí po osmé večerVideo: Pro Novinky Pavol Šveda

Voda posunula čtyři metry trubky s půlmetrovým průměrem, půda v okolí je podmáčená a bude třeba prozatím odstranit jeden sloup veřejného osvětlení, řekl Mrázek. Odstraňování havárie by podle něj mělo trvat do středečních 07:00, zásobování lidí pitnou vodou v okolí zajišťuje deset cisteren.

Foto: Novinky

Propadení vozovky v Michli

Na Žižkově přívalové deště večer zaplavily Husitskou ulici a komplikovaly tam dopravu.

Po prudkém dešti čerpali hasiči vodu asi na 30 místech. Zatopen byl i vestibul metra A ve stanici Můstek na Václavském náměstí a Divadlo ABC.

Přívalové deště zaplavily divadlo ABCVideo: Novinky

Voda z přívalového deště zaplavila Divadlo ABC letos už potřetí. Poprvé se to stalo 27. května a potom 7. července. Opět bylo vytopené veškeré zázemí, kanceláře, herecké šatny i sklady kulis.

Foto: policejnidenik.cz

Kráter na silnici v pražské Michli

Středočeští hasiči likvidovali především popadané stromy nebo čerpali vodu ze sklepů. Vyjížděli ke zhruba stovce případů.

V Příbrami například voda natekla do sklepa pečovatelského domu, ve Bzové na Berounsku blesk udeřil do budovy, z podkroví se pak kouřilo.

Nejčastěji zasahovali u stromů a větví spadlých na vozovku nebo čerpali vodu ze zatopených prostor. V odstraňování popadaných stromů pokračují v úterý ráno na Kladensku, Rakovnicku, Kolínsku a Příbramsku, sdělila mluvčí krajských hasičů Lenka Kostková.

Odpolední a večerní přechod srážek přes území ČRVideo: www.chmi.cz

Na Příbramsku napršelo během posledních 14 hodin 86 milimetrů srážek, které se zvolna posunují k jihozápadu.  Řeka Klabava vystoupila na druhý stupeň, na Litavce platil ráno první povodňový stupeň.

Popadané stromy

Jihočeští hasiči zaznamenali do úterní šesté hodiny ráno téměř čtyřicet výjezdů, uvedla mluvčí Vendula Matějů. Odklízeli popadané stromy a čistili ucpané kanály. Nejvíce bouře zasáhla Českobudějovicko. V Hluboké nad Vltavou spadl strom na trakční vedení na železniční trati, doprava byla zastavena.

V ulici Čsl. legií v Českých Budějovicích spadly silné větve na dvě osobní auta. Nikdo nebyl zraněn.

„Na místě museli hasiči ze stanic České Budějovice a Suché Vrbné použít výškovou techniku, aby ze stromu odstranili další ulámané větve, u kterých hrozilo, že by mohly také spadnout,” dodala mluvčí.

Podle českobudějovického meteorologa Jaroslava Hintermüllera na některých místech spadlo až 67 milimetrů srážek, třeba v Pasekách na Písecku. Někde ale pršelo sporadicky, v Kremži na Českobudějovicku to byly jen dva milimetry.

Foto: HZS Jihočeského kraje, ČTK

Jihočeští hasiči vyjížděli v pondělí k víc než dvěma desítkám událostí. V ulici Čsl. legií v Českých Budějovicích odklízeli části stromu, který spadl na dvě osobní auta.

Hasiči na Vysočině evidovali kvůli bouři přes třicet zásahů, nejvíc na Třebíčsku, Pelhřimovsku a Žďársku. Převážně čerpali vodu ze zatopených sklepů, odstraňovali stromy padlé na vozovky. V Hoštěticích na Jihlavsku začal po úderu blesku hořet strom.

Foto: Jaroslav Vecheta, HZS Náměšť nad Oslavou

V Náměšti nad Oslavou následky bouřky odklízeli tamní profesionální hasiči spolu s dobrovolnými kolegy z Kralic nad Oslavou.

„Všechny události, u kterých jsme dosud v souvislosti s počasím zasahovali, se obešly bez zranění osob,“ shrnula mluvčí hasičů Petra Musilová.

Popadané stromy na kolejích přerušily provoz na železniční trati Havlíčkův Brod–Veselí nad Lužnicí v úseku mezi Havlíčkovým Brodem a Šlapanovem.

Foto: Jaroslav Vecheta, HZS Náměšť nad Oslavou

Náměšť nad Oslavou po pondělní bouři s průtrží mračen

Čerpali vodu ze sklepů

V Kuřimi na Brněnsku museli hasiči vyčistit ucpanou propusť, protože hrozilo zatopení sklepů a čerpací stanice zemního plynu.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Kmen stromu v Českých Budějovicích spadl na dvě auta.

Popadané stromy na silnicích hasiči likvidovali v Boskovicích a Křetíně na Blanensku, Veverské Bítýšce, Úsuší a Deblíně na Brněnsku, stejně jako v krajském městě v Dobrovského ulici.

Rozvodněné říčky

Hladina Vsetínské Bečvy ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku v pondělí odpoledne kvůli bouřce vystoupala na první povodňový stupeň, až ke 181 centimetrům. První povodňový stupeň, tedy bdělost, se vyhlašuje od 170 centimetrů.

V noci na pondělí pak hladina opět klesla. V toku bylo ráno 150 centimetrů vody, běžně hladina dosahuje asi jednoho metru.

Hasiči od pondělního odpoledne řešili v souvislosti s bouřkou 19 případů, nejčastěji šlo o přečerpávání vody, hasili také strom zasažený bleskem, řekl mluvčí hasičů Libor Netopil.

Vydatné deště, které provázely bouřky ve Zlínském kraji, rozvodnily Bečvu a Dřevnici, na obou tocích platil první povodňový stupeň, tedy bdělost.

Hladina Dřevnice v Kašavě vystoupala na 84 centimetrů. První povodňový stupeň platí od 83 centimetrů, v toku je běžně asi 30 centimetrů vody.

Vytopená hala

Bouřky v Olomouckém kraji vytopily dům v Konici a zaplavily halu v Ochozi na Prostějovsku, kde voda zaplavila zemědělské prostory s uskladněným materiálem na ploše 70krát 20 metrů. „Hala byla zaplavena 20 centimetry vody,” uvedl v pondělí odpoledne mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Reklama

Výběr článků

Načítám