Hlavní obsah

Stovky lidí se v Jičíně loučily s padlým vojákem

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jičín se v pondělí v poledne rozloučil s čtyřiatřicetiletým četařem Ivo Klusákem, jedním z pěti českých vojáků, kteří zahynuli po sebevražedném útoku v Afghánistánu. Rozloučit se s ním přišla rodina, kolegové z chrudimské jednotky i stovky přátel a známých.

Stovky lidí se v Jičíně loučily s padlým vojákemVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Pohřeb v jičínské smuteční síni začal krátce před dvanáctou hodinou trojím přeletem vrtulníku Mi-24.

„Byl to spolehlivý voják, na kterého jsem se mohl kdykoliv spolehnout. Tichý, introvertní kluk vzadu, který vám ale kdykoliv vytrhl trn z paty. Nikdy neodmítl pomoci,“ zavzpomínal na svého bývalého podřízeného, ale i kamaráda major Pavel Mráz.

Ivo Klusák podle jeho mínění na sebe nestrhával pozornost, ale o to výraznější byl tím, že byl vždy přítomný, byl vám oporou. „Vzpomněl jsem jeho nástup k výsadkovému praporu do Chrudimi na druhou výsadkovou rotu. Pak jsem připomněl jeho koníčky, zájmy. Rád chodil do přírody, odkud čerpal energii. Ta mu dávala ten klid a rozvahu, které z něho byly cítit,“ shrnul Pavel Mráz svou smuteční řeč. Ivo Klusák byl během obřadu povýšen do hodnosti štábního praporčíka a vyznamenán resortním vyznamenáním Kříž obrany státu.

Byl to tragický týden, přiznal ministr

Mezi smutečními hosty nechyběl ani pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka nebo ministr obrany Martin Stropnický.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vojáci vypálili čestnou salvu

„Je to poprvé v životě, kdy jsem řečnil nad rakví českého vojáka. Ale je mi sympatické vidět tu sílu lidí kolem, cítit tu podporu a účast. Byl jsem nyní dva dny v Afghánistánu, proto mám ještě větší důvod si těch lidí tam hluboce vážit,“ řekl ministr a připomněl, že Česko zažilo tragický týden.

„Sloužíme tam jedenáctý rok a počet našich obětí se nyní zdvojnásobil. Speciálně v Bagramu, když jsem tu jednotku navštívil, viděl jsem, že to tam vnímají a není to pro ně lehké. Ale to poslední, co by chtěli, je vzdát to,“ dodal Stropnický. Nejvyšším cílem je podle něho minimalizovat rizika pro vojáky, kteří v Afghánistánu dále slouží.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pohřbu Ivo Klusáka se zúčastnili i ministr obrany Martin Stropnický a náčelník generálního štábu Petr Pavel.

„Je smutné, když dědek jako  já jde doprovodit mladého hocha na jeho poslední cestě," řekl těsně před obřadem bývalý voják Pavel Sobotka. Do Jičína přijel z Jindřichova Hradce. „Bojují tam za nás, až to bude bouchat tady, bude už pozdě,“ nevidí jako zbytečnou smrt pěti českých vojáků Sobotka.

Ivo Klusák byl na zahraniční misi celkem šestkrát, z toho čtyřikrát v Afghánistánu. Do armády nastoupil v červenci 2000 k 43. výsadkovému praporu v Chrudimi, kde sloužil až dosud. Spolu s ním zemřeli při výbuchu vojáci David Beneš, Jan Šenkýř a Libor Ligač. Rotmistr Jaroslav Lieskovan podlehl následkům zranění až po převozu do České republiky. Jeho pohřeb se uskuteční v úterý v Hradci Králové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám