Hlavní obsah

Ministři mají neblahé tušení: prázdniny bez dovolené

– Praha
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Dovolená členů vlády je zatím spíš v rovině přání. Spřádají sny o toulání po vlastech českých i v zahraničí, ale všichni odpověď na otázku Práva začali pochybností, jestli nějaká dovolená s ohledem na dění v Poslanecké sněmovně vůbec bude.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministři vlády Bohuslava Sobotky zatím o dovolené pouze sní

Článek

Dva týdny ohlášeného vládního volna od 11. srpna mohou vzít za své, pokud opozice splní své výhružky o blokaci jednání o služebním zákonu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se proto připravuje na dvě varianty.

„Pro mě je hlavní, abychom prosadili důležité zákony, takže varianta číslo jedna je, že strávím dovolenou ve Sněmovně. Ale uvítal bych variantu druhou, na kterou se hodně těším, tedy dva týdny v jižních Čechách či na jižní Moravě. Bude to taková klasická česká dovolená: s dětmi na výletech, na hradech a zámcích,“ svěřil se. A co sport? „Jestli za to lze považovat turistické túry v lese, pak budeme i sportovat,“ dodal s úsměvem.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se o dovolené, kterou chce strávit s rodinou, nechtěl šířit. „Poprvé v životě mi o ní rozhoduje někdo jiný, a to pan

premiér a pan Kalousek, takže počkám, co bude,“ prohlásil s ohledem na výhrůžky šéfa klubu TOP 09 Miroslava Kalouska, že poslanci, a tedy i ministři, budou přikováni k lavicím třeba až do září.

„A taky nepřímo může rozhodnout i můj náměstek Gregor, protože do finále jde i příprava státního rozpočtu na příští rok,“ doplnil s povzdychem Babiš.

Noční můra Věry Jourové

Do Itálie s dětmi, a hlavně s ročním vnukem autem k moři by chtěla vyrazit ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO).

„Klidně napište, že pro ministryni pro cestovní ruch dovolená bude strašná noční můra, protože nemá čas nic zařizovat a neví, co která cestovní kancelář dělá,“ řekla. Spoléhá na děti, že naplánují pět dní u vody a dva výletů.

Moře láká také šéfku resortu práce Michaelu Marksovou (ČSSD). Léta jezdí do malé vesničky na jihu Kréty. „Nejsme sportovní rodina, tak bychom se věnovali plavání a výletům,“ svěřila se Právu. Kdyby bylo méně času, tak by vyjeli do Rakouska či Německa.

„Líbí se mi vinařský kraj Wachau podél Dunaje. Užívala bych si přírodu, víno i dobré jídlo. Na rodinných statcích dělají skvělé domácí meruňkové nebo kopřivové knedlíky,“ zasnila se. Netradiční cíl má i ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), který již letos na Krétě byl. Rád by vyrazil k rakousko-maďarskému hraničnímu Neziderskému jezeru. „Moc Čechů tam nemíří kvůli rákosí a komárům. Mně komáři nevadí, jsem z jižních Čech.“

Na kole pod stan

Zdravou dovolenou se ženou ve Francii na kole a pod stanem plánuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). „Kdyby to nevyšlo, tak to doma asi nerozdýchám, to bych s manželkou nevydržel,“ prohlásil.

Po dovolené bez mobilu touží šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Nejspíš ale pojede do Německa. „Jezdit týden mimo republiku by se mi líbilo, žena je germanistka, vycházím jí proto vstříc a i mě to strašně baví. Nerad někde ležím,“ naznačil plány.

Antonín Prachař (ANO) v sobě nezapře ministra dopravy. „Vezmu motorku a pojedu se podívat na tři čtyři dny do Rakouska, jak se buduje infrastruktura,“ prozradil. Již léta si spolu s kamarády tak čistí hlavu. „Nemáte telefon ani handsfree. Musíte se věnovat jízdě. A rodina je nadšená, když se vrátím domů v pořádku,“ řekl.

Prázniny ve prospěch vlasti

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) bude dohlížet na dokončování úprav bytu ve Freiburgu. „Budu hlídat řemeslníky a nakupovat mikrovlnku, pračku a jiné vybavení. Je to v krásném Schwarzvaldu, určitě vyjde i výlet. Už jsem se psychicky připravila, že prázdniny obětuji ve prospěch vlasti,“ uzavřela.

„To se zeptejte pana Kalouska, jestli nějaká dovolená bude. Kdyby ano, tak pojedu do Norska na ryby,“ prozradil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Jezdí tam každý rok a letos se chystá až za polární kruh. „Stejně většinou vše, co chytím, pustím,“ uvedl.

Dovolená naslepo zřejmě zbude ministrovi obrany Martinu Stropnickému (ANO). „Rozhodneme se s Veronikou na poslední chvíli. Letos to asi uděláme tak, jak doporučují někteří kamarádi, že pojedeme třeba do Mnichova, zaparkujeme auto, vezmeme si univerzální kufr a na letišti se podíváme, jak se tam točí ty last second. Tam třeba vyjde, že jedete na Aljašku, do Sao Paula nebo do Kecskeméthu,“ zavtipkoval.

Čechy krásné, Čechy mé

Někteří ministři zůstanou doma. O pár dnech odpočinku na chalupě sní ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Raději nic neplánuje. Šéf kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) chce také relaxovat na chalupě. Na Šumavě, kam jezdí od svých dvou let. „Je to oáza klidu. Budu štípat dříví, chodit po lese, po horách, setkávat se s přáteli,“ svěřil se.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) sice také zamíří na Šumavu, ale pracovně. „Na resortu je to teď velký mazec. Spojím příjemné s užitečným. Budu tam řešit národní park. Ještě mám pár míst, kde jsem nebyl, a zahoubařím si,“ těší se.

Šumavu či Krušné hory zvolil jako cíl dovolené i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Tříměsíční mimino k moři nepotáhnu. Vezmeme kola, mimčo dáme do vozíku a vyrazíme do přírody,“ naplánoval si.

Na české hrady a zámky se chystá s rodinou šéf resortu školství Marcel Chládek (ČSSD). „Mám tři malé děti, tak pojedeme tam, kde se vydovádějí. Třeba na Berchtold. Moře mě nebere. Ještě by přišla velká vlna a utopil bych se. Kdo by předkládal zákony?“ zažertoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám