Hlavní obsah

Třetí, nejnižší, sazba DPH je blíž, poslanci ji poslali do druhého čtení

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve čtvrtek poslali do druhého čtení vládní návrh zákona na zavedení další snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Byla by ve výši 10 procent a vztahovala by se pouze na knihy, kojeneckou výživu a léky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Nynější sazba DPH je 21 procent, snížená sazba činí 15 procent.

Vláda chce změnou podpořit rodiny s dětmi a také domácnosti důchodců. Od kroku si slibuje, že ceny knih, léků a nenahraditelné kojenecké výživy klesnou. Státní rozpočet tím přijde ročně zhruba o 2,9 miliardy korun. Nejzásadnější dopad přitom bude mít snížení daně z prodeje léčiv.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Poslanci se zákonem budou zabývat nejdřív v září, kdy by mohl být definitivně schválen, pak jej dostane k posouzení Senát.

Tři složky, na něž se bude vztahovat nejnižší sazba DPH
První složkapočáteční a pokračovací kojenecká výživa a potraviny pro malé děti
Druhá složkaradiofarmaka, očkovací látky, léky, kontrastní prostředky pro rentgenová vyšetření, diagnostické reagencie určené k podávání pacientům, chemické antikoncepční přípravky na hormonálním základě - určené pro zdravotní služby, prevenci nemocí a léčbu pro humánní lékařské účely.
Třetí složkatištěné knihy, obrázkové knihy pro děti, hudebniny, tištěné nebo ručně psané, též vázané nebo ilustrované. Sazba se ale nebude vztahovat na zboží, kde reklama přesahuje 50 procent plochy.

Reklama

Výběr článků

Načítám