Hlavní obsah

Za zpackaný porod zaplatí vinohradská nemocnice rodině postiženého chlapce 20 miliónů

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Václav Pergl, Stáňa Seďová

Odškodnění ve výši 20 miliónů korun zaplatí pražská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady rodině pětiletého Vojtěcha Vázlera. Na této částce se mimosoudně dohodla rodina se zástupci nemocnice. Kvůli chybám porodníka je chlapeček od narození vážně postižený. Nevidí, neslyší, je ochrnutý a potravu nedokáže přijímat jinak než trubičkou zavedenou do žaludku.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z pavilónů vinohradské nemocnice

Článek

Soud koncem června rodině přiřkl odškodnění ve výši 30 miliónů korun. [celá zpráva]

Proti rekordně vysokému odškodnění se nemocnice odvolala. Nezpochybňovala přitom nárok rodiny, ale jen jeho výši. Ve středu se proto uskutečnila schůzka zástupců nemocnice s rodinou chlapce. Obě strany daly raději před pokračujícím procesem přednost mimosoudní dohodě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jsme blízko podpisu dohody. Odškodné bude v řádu dvaceti miliónů korun,“ řekl Právu mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Lukáš Matýsek.

Nemocnice se také omluví

Výši odškodného potvrdil také ředitel nemocnice Marek Zeman. „Jednání probíhalo vstřícně z obou dvou stran. Jsme těsně před podepsáním dohody o mimosoudním narovnání. Podrobnosti zatím nemůžeme zveřejňovat, nicméně mohu říci, že odškodné se může pohybovat v řádu dvaceti milionů korun,“ sdělil Právu ředitel FNKV Marek Zeman.

Rodina se dočká po pěti letech soudních tahanic i omluvy. „Omluva vinohradské nemocnice poškozené rodině bude součástí tiskové zprávy, jíž vydáme bezprostředně po podepsání dohody,“ potvrdil Zeman.

Rodiče malého Vojtěcha usilovali o potomka dlouhou dobu a chlapeček byl pro ně doslova vymodlené dítě. Tragédie ale nastala ve chvíli, kdy dítě přicházelo na svět. Chlapci i jeho rodičům zničil život mladý lékař bez atestace. Nevěnoval pozornost tomu, že monitor srdeční činnosti vykazoval dušení plodu. To, že byl porod zanedbaný, potvrdil i soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám