Hlavní obsah

Sobotka přerušil zasedání vlády kvůli účasti na francouzské recepci

– Praha
Právo, nek

Jako symbol historického pokroku označil premiér Bohuslav Sobotka pondělní 225. výročí zahájení Velké francouzské revoluce. Učinil tak na recepci na zahradě francouzského velvyslanectví v Praze u příležitosti státního svátku, kterým si Francie 14. červenec 1789 každoročně připomíná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Sobotka řekl, že kvůli své účasti i účasti ministrů na recepci vláda přerušila své zasedání. Je to podle něj výrazem zájmu Česka o intenzivní dialog s Francií. V této souvislosti připomněl legendární snídani bývalého francouzského prezidenta Franҫoise Mitterranda s československými disidenty z prosince 1988 na francouzském velvyslanectví v Praze a ocenil ji jako „jedinečné gesto“ v boji za znovunabytí svobody Čechů a Slováků.

Sobotka dále řekl, že do konce roku by měl Prahu navštívit předseda francouzské vlády Manuel Valls.

Tím by ale výčet letošních česko-francouzských kontaktů na nejvyšší úrovni neměl končit. V září, jak řekl francouzský velvyslanec v ČR Jean-Pierre Asvazadourian, má Francii navštívit prezident Miloš Zeman, aby jednal se svým francouzským protějškem Franҫoisem Hollandem.

Asvazadourian, jenž k účastníkům recepce hovořil výbornou češtinou, současně vyjádřil „velkou lítost“ nad nedávným úmrtím českých vojáků v Afghánistánu. „Cením si nasazení a odvahy českých jednotek, které se v Afghánistánu každodenně zasazují o nastolení míru a stability,“ řekl velvyslanec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám