Hlavní obsah

Přijdeme o sto miliard, tvrdí Sobotka. Zabetonujete státní správu, oponuje Fiala

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli pozdnímu přijetí novely zákona o státní službě může Česko přijít až o sto miliard korun z Evropské unie. V pořadu Otázky Václava Moravce České televize to řekl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle předsedy ODS Petra Fialy zákon „zabetonuje” státní správu a předložený návrh proto nepodpoří.

Foto: Petr Horník, Právo

Hostem nedělního pořadu ČT byl předseda ODS Petr Fiala a premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

”Poslední vlády měly sedm let, aby zákon o státní službě přijaly,” řekl Sobotka. Vláda teď podle něj po pěti měsících ve funkci situaci zachraňuje, aby zákon platil od začátku roku 2015.

”Přijdeme možná o sto miliard korun, jsme jedni z nejhorších z EU,” dodal premiér.

S tím ale nesouhlasí předseda ODS Petr Fiala. ODS návrh v této podobě nepodpoří.

„Není to nutná podmínka, abychom mohli čerpat peníze z evropských fondů. Je to takový politický tlak. Raději se zaměřme na to, že nemáme dohodu o partnerství s EU, komise má osmdesát výhrad, na které se může vláda zaměřit,“ řekl Fiala.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala a premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

ODS bude v pozměňovacích návrzích například požadovat zrušení tzv. superúřadu, tedy chystaného generálního ředitelství státní služby. Předložený návrh podle jejího předsedy znamená „zablokování kamarádů a proponentů současné vlády v klíčových pozicích.”

„Superúředníci budou sami vybírat svoje nástupce. Na 14 let bude profesionální stav vypadat tak, že ji budou řídit lidé blízcí sociální demokracii nebo hnutí ANO, kteří se tam teď dostanou pomocí čistek,“  tvrdí Fiala.

Podle premiéra Sobotky o žádné zablokování státní správy nejde, ale naopak o její oddělení od politiky.

„Budeme dělat všechno pro to, abychom připravili co nejlepší zákon o státní službě. Ale ne v této podobě, která je proti zájmům občanů této republiky a nic dobrého nepřinese,“ dodal Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám