Hlavní obsah

Bouřky lámaly na severu Čech stromy, na Moravě přívaly deště zvedaly hladiny řek

Rozvodněné řeky, vyvrácené stromy a přerušené dodávky elektřiny. To jsou následky pátečních bouřek, které se přehnaly Českem. Do jednoho vyvráceného stromu narazil u Františkova nad Ploučnicí na Děčínsku osobní vlak. Náraz se obešel bez zranění, ovšem doprava na trati Rumburk a Česká Lípa stojí. České dráhy nasadí místo vlaků autobusy, potvrdil mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Bouřka zasáhla i pátek odpoledne i Prahu.

Článek

Hasiči podle mluvčího Lukáše Marvana evidují kolem desítky výjezdů, většinu z nich právě na Děčínsku. "Většinou šlo o popadané stromy a větve do drátů nebo na silnice," řekl Marvan. V Lobendavě se zřítil vzrostlý strom vedle rodinného domu a větvemi zůstal opřený o střechu. Nikdo nebyl zraněn.

Na některých místech byly problémy i s dodávkami elektřiny. "V souvislosti s bouřkou eviduje dispečink ČEZ poruchy na Děčínsku v oblasti Merboltic a na Českolipsku, kde se nám již podařilo dodávky obnovit. Krátkodobé výpadky jsme zaznamenali také na Litoměřicku," řekla mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová.

Rozvodněné říčky na Moravě

Vydatné bouřky s přívalovými dešti zaplavily sklepy na mnoha místech Moravskoslezského kraje. Na Novojičínsku, Frýdecko-Místecku a Ostravsku hasiči čerpali vodu ze sklepů domů a odstraňovali spadlé stromy.

Řeka Jičínka vystoupila během chvíle na druhý povodňový stupeň, v Hodslavicích na Novojičínsku během hodiny napadlo až 50 mm srážek.

„Máme hlášeno hodně událostí na Novojičínsku, Frýdecko-Místecku a Ostravsku. Konkrétně mají lidé s vodou problémy ve Frýdku-Místku, Bašce, Hodslavicích, Kopřivnici i v Ostravě. Tam se strom v bouřce opřel o jednu z nemocničních budov,“ popsal Právu situaci mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparin. Podle něj se naštěstí zatím převážně jedná o čerpání vody ze sklepů a garáží.

Extrémní srážky Povodí Odry zaznamenalo také v Kozlovicích, Štramberku, Sedlnici a v Tiché.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám