Hlavní obsah

Čeští vojáci v Afghánistánu jsou zpátky v akci

Aktualizováno

Čeští vojáci nasazení v Afghánistánu se po úterním atentátu, při němž zahynuli čtyři jejich kolegové a pátý byl těžce zraněn, zapojili do hlídkové činnosti v okolí základny Bagrám.

Foto: Tomáš Tománek, ČTK

Čeští vojáci na hlídce v okolí spojenecké základny Bagrám. Archivní snímek

Článek

Česká strážní jednotka naplno obnovila "standardní činnost spojenou se zabezpečením střežení základny Bagrám" a její příslušníci opět vyjeli na hlídku, uvedla sdělila v pátek mluvčí generálního štábu Armády ČR Jana Růžičková.

"Zdravotní stav zraněného vojáka se od čtvrtka nezměnil, je nadále vážný, ale stabilizovaný," dodala.

Zeman ocení i zraněného vojáka

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček potvrdil, že i zraněný voják dostane, stejně jako jeho mrtví kolegové, od Miloše Zemana Medaili Za hrdinství. Mělo by se tak stát 28. října u příležitosti státního svátku.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

K památníku před budovu generálního štábu české armády lidé nosí květiny a svíčky na památku čtyř vojáků, kteří zahynuli při útoku sebevražedného atentátníka nedaleko základny Bagrám.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že lítost nad ztrátou vojáků vyjádřilo české straně i mnoho zahraničních spojenců včetně amerického ministra obrany.

"Chuck Hagel vyjádřil hlubokou lítost nad smrtí čtyř českých vojáků v Bagrámu a vysoce ocenil profesionalitu českých vojáků a práci, kterou v operaci ISAF odvádí," uvedl Stropnický. Poděkoval Hagelovi za péči, kterou zraněnému vojákovi věnují američtí lékaři. Ujistil ho také, že úterní teroristický útok na českém zapojení v Afghánistánu nic nemění.

BEZ KOMENTÁŘE: Speciál s ostatky padlých vojáků přistál ve Kbelích Video: Novinky

Podle tiskového oddělení ministerstva obrany soustrast vyjádřila řada představitelů spojeneckých zemí a armád. Mezi prvními byli například ministři obrany Slovenska a Polska Martin Glváč a Tomasz Siemoniak. Soustrastný telegram odeslal Lubomíru Zaorálkovi také slovenský ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák. Kondolenci poslal i americký velvyslanec v Česku Norman Eisen.

Mrtvé vojáky si připomínají i lidé v ČR

Desítky kondolencí a telefonátů s vyjádřením soustrasti od stovek lidí z celé České republiky dostal náčelník generálního štábu Petr Pavel, poznamenala Růžičková. Svou spoluúčast od počátku vyjadřují také náčelníci generálních štábů z řady zemí, mimo jiné třeba předseda sboru náčelníků štábů USA generál Martin Dempsey nebo nejvyšší vojenští představitelé z Německa nebo Litvy.

Při výbuchu v Afghánistánu zahynulo 16 lidí, mezi nimi čtyři čeští vojáciVideo: Novinky/Reuters

"Generálu Pavlovi telefonicky kondoloval také velitel sil ISAF generál Joseph F. Dunford, který vyzdvihl činnost českých vojáků v operaci ISAF," dodala Růžičková. Generální štáb dostává desítky podpůrných emailů a telefonátů. "Velice oceňujeme, že lidé po celé republice vyjadřují podporu českým vojákům a spontánně na různých místech zapalují svíčky a pokládají kytice k uctění památky padlých vojáků," uvedl Pavel.

Lidé na sociálních sítích zveřejňují fotografie zapálených svíček nebo vlajek s černými stuhami, které vyvěsili. Svíčky a květiny zapalují a pokládají také u pomníku poblíž sídla generálního štábu v Praze.

Armáda ve čtvrtek přepravila do vlasti těla čtyř zabitých vojáků. Zraněný muž by mohl být do vlasti převezen během dvou týdnů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám