Hlavní obsah

Válková byla kvůli zrušenému tendru na náramky u výslechu

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) musela v úterý na služebnu protikorupční policie (ÚOKFK) v pražské Dlážděné ulici, kde podala vysvětlení týkající se kauzy plánovaného a pak zase zrušeného nákupu elektronických náramků pro domácí vězně.

Foto: Petr Horník, Právo

Helena Válková (ANO)

Článek

Právu to ve středu potvrdila sama Válková s tím, že ji policie zpovídala kvůli trestnímu oznámení, které kvůli tendru na náramky podal v červnu její bývalý náměstek pro vězeňství Pavel Štern (nominovaný ČSSD).

Ten tvrdil, že původně chystané výběrové řízení mohlo skončit fiaskem kvůli nestandardním pokynům Válkové, která prý požadovala některé informace o průběhu tendru. Ta týž den, kdy Štern zveřejnil podání svého oznámení, rozhodla o zastavení celého projektu a důrazně se ohradila proti jeho nařčením v médiích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ke zrušení tendru prý Válkovou vedly velké pochybnosti o transparentnosti řízení a nedostatek informací, které by tyto pochybnosti rozptýlily, proto odmítla převzít za projekt odpovědnost.

O Homolce řeč nebyla

„Ano, byla jsem na policii. Šlo o naprosto standardní postup a korektní jednání. Konstatovala jsem tam a doložila, že to (trestní oznámení) je samozřejmě nesmysl a že o žádné podezřelé kroky nešlo,“ řekla Právu Válková.

Jako ministryně podle svých slov měla nárok žádat od Šterna informace o nabídkových cenách týkajících se tendru na náramky. „O tom už teď ale vůbec nikdo nepochybuje,“ podotkla.

Zároveň ve středu odmítla, že by s policií hovořila o čemkoli jiném, například o aktuálním případu kolem obviněného bývalého šéfa pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Dbalý čeká na verdikt soudu o vazbě.

„Byla jsem podat jen vysvětlení a nepadla jediná otázka či náznak z mé strany či ze strany kohokoli jiného týkající se něčeho jiného. Žádná Homolka,“ uvedla Válková.

Totéž Právu včera potvrdil i šéf ÚOKFK Milan Komárek. „Paní ministryně se účastnila úkonů, byla podat vysvětlení. Rozhodně tam nebyla na žádném jednání kvůli nějaké další kauze, ani by to tímto způsobem nešlo,“ řekl Komárek.

Věděl o tom Rittig

Kauzu náramků i věc týkající se Homolky přitom řeší stejná kriminalistka ÚOKFK Jana Šebková, která v minulosti mimo jiné vedla vyšetřování údajné korupce litoměřických soudců či bývalého poslance a exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha.

A právě setkání obou žen se včera příliš nezamlouvalo známému pražskému lobbistovi Ivo Rittigovi, kterého protikorupční policie před časem obvinila v souvislosti s údajně předraženou zakázkou na tisk jízdenek pro pražský dopravní podnik.

„Válková včera byla na ÚOKFK za Šebkovou, co nutí Dbalého bez právníků, aby řekl moje jméno kvůli Homolce,“ napsal na Twitteru.

Narážel přitom na informaci, kterou před několika dny přineslo Právo. Obviněný bývalý generální ředitel Homolky Dbalý si totiž stěžoval na nátlak protikorupční policie po jeho červnovém zatčení.

Dva detektivové po něm bez přítomnosti advokátů údajně chtěli, aby jmenoval Rittiga a jednoho ještě nedávno činného bývalého vysoce postaveného politika jako osoby, které měly mít z nemocnice a jejích zakázek prospěch. Jedním z těchto detektivů měla být dle mínění Rittiga na Twitteru vyšetřovatelka Šebková.

Odkud se Rittig jen pár hodin po výslechu Válkové dozvěděl, že byla v Dlážděné ulici a že ji vyslýchala právě Šebková, to není jasné. Šéf ÚOKFK Komárek odmítl, že by informaci vynesl některý z jeho lidí, a naznačil, že to mohl být některý z advokátů, který se v té chvíli pohyboval po policejní budově.

Nicméně Rittigova informovanost překvapila i samotnou Válkovou. „No to je teda výborné,“ dodala k tomu pobaveně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám