Hlavní obsah

Voják zraněný v Afghánistánu zůstává ve vážném stavu, převoz zatím není možný

Aktualizováno

Voják, který byl v úterý těžce zraněn při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, při němž zahynuli čtyři jeho kolegové, zůstává ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla již prodělal dvě operace a dalších deset až 14 dní zůstane v péči lékařů v afghánské nemocnici.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánský policista na místě atentátu v provincii Parván, kde zemřeli čtyři čeští vojáci.

Článek

Petr Pavel to uvedl ve středu před jednáním s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO). Sobotka chtěl znát informace o stavu vojáka, detaily o atentátu i o bezpečnostní situaci v zemi.

„Pokládám za velmi důležité, aby v této těžké chvíli ministerstvo obrany poskytlo rodinám i pozůstalým maximální možnou podporu. Jsem rád, že mě dnes ráno ministr ujistil, že je této záležitosti věnována nejvyšší možná pozornost,“ uvedl po setkání Sobotka.

Armáda chce vypravit vojenské pohřby

Zraněný devětatřicetiletý rotmistr byl po bezprostředním ošetření na místě převezen do americké vojenské nemocnice na základně Bagrám. Pavel ve středu dále uvedl, že zraněný voják je stále ve velmi vážném stavu na to, aby byl schopen převozu, přesto vykazuje mírnou prognózu ke zlepšení.

Pokud bude v příštích týdnech rozhodnuto o jeho převozu, armáda do Afghánistánu vypraví letoun Airbus vybavený plnohodnotnou jednotkou intenzivní péče.

Ve čtvrtek by měl armádní speciál přivést ostatky mrtvých vojáků. Po příletu se na letišti ve Kbelích uskuteční krátký ceremoniál s vojenskými poctami. Armáda s rodinami jedná také o organizaci vojenských pohřbů. Pavel novinářům řekl, že zatím nemá od rodin informace o tom, že by vojenské pocty odmítly. Je také možné, že vojáci budou in memoriam povýšeni.

Při výbuchu zahynulo podle české armády také sedm afghánských civilistů včetně jednoho dítěte. Asistenční mise OSN v Afghánistánu nicméně uvádí, že kromě českých vojáků zahynulo nejméně 12 civilistů včetně deseti dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám