Hlavní obsah

Do Česka přiletěl slovenský prezident Kiska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na první oficiální návštěvu Česka přiletěl v úterý večer nový slovenský prezident Andrej Kiska. Dnes má v Praze pouze soukromý program, kdy by měl položit květiny k hrobu Václava Havla a povečeřet se svým synem, který v metropoli žije. Ve středu na Pražském hradě poobědvá se svým protějškem Milošem Zemanem.

Foto: David W Cerny, Reuters

Andrej Kiska

Článek

Bývalý podnikatel a filantrop Kiska nastoupil do úřadu v polovině června poté, co v březnu vyhrál slovenské prezidentské volby. Před návštěvou Česka stihl už jednu zahraniční cestu, a to na pietní akci k 25. výročí pádu komunismu v Maďarsku. V Budapešti se den po převzetí funkce potkal i se Zemanem.

Český prezident ho ve středu přivítá s vojenskými poctami na Pražském hradě, kde pak oba státníci absolvují jednání. Kiska si prohlédne i katedrálu svatého Víta. Mezi tématy rozhovorů bude podle Kisky spolupráce armád někdejších federálních partnerů; slovenský prezident se v pondělí vyslovil pro sdílení nákladů na obranu mezi zeměmi visegrádské čtyřky, k níž kromě Česka a Slovenska patří i Maďarsko a Polsko.

S českými politiky se chce bavit také o výměně zkušeností v různých oblastech. Kiska v této souvislosti ocenil úroveň českého vysokého školství a zdravotnictví, které by mohly být vzorem pro Slovensko tak, jako východní soused inspiroval Česko při vytvoření policejní jednotky Kobra zaměřené na boj s daňovou kriminalitou.

„Máme potvrdit to, jakým směrem jdeme, jaké máme vztahy. O tom bude hlavně tato návštěva," řekl slovenský prezident Radiožurnálu. Vedle Zemana se Kiska v Česku setká také se šéfem Senátu Milanem Štěchem a předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD).

Navštíví rovněž pomník jednoho zakladatelů samostatného Československa Milana Rastislava Štefánika. Ve středu svou premiérovou státní návštěvu ukončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám