Hlavní obsah

Regulace hazardu v Ostravě znovu uvízla na mrtvém bodě

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Vedení Ostravy ani po dvou letech není schopno schválit vyhlášku regulující hazard na území města. Na posledním jednání zastupitelstva byl opět stažen z jednání návrh, kterým by se v moravskoslezské metropoli snížil počet výherních automatů až o dvě třetiny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Majitelé heren upozorňují, že pořád nevědí, na čem jsou, a komplikuje jim to existenci (ilustrační foto).

Článek

Zastupitelé se totiž stále nedohodli na tom, zda vymýtí herny z města absolutně či jen na některých místech. O vyhlášce tak budou znovu jednat až v září, tedy měsíc před komunálními volbami.

Obvody i veřejnost mají obavy, že hazard v ostravských ulicích budou muset začít řešit až nově zvolení zastupitelé. Majitelé heren upozorňují, že pořád nevědí, na čem jsou, a komplikuje jim to existenci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Čekání na schválení

„To je furt dokola, pořád slyšíme v televizi, nebo čteme v novinách, že to zase nevyřešili. Lidi je vůbec nezajímají. Bydlíme u porubské Hlavní třídy, kde je heren určitě přes dvacet. Furt je tu nějaký problém s feťáky a zloději. Člověk se prostě bojí a navíc v noci dělají rachot. Proč už s tím město něco nedělá?“ zlobí se například třiašedesátiletá paní Anna.

Porubská radnice přitom schválila úplný zákaz heren v obvodu, jenže musí počkat na schválení vyhlášky městským zastupitelstvem.

Úplný zákaz herních zařízení schválily i Svinov, Hošťálkovice či centrální obvod Moravská Ostrava a Přívoz – tedy kromě několika vybraných kasin. Někde třeba vybrali jen místa či ulice, kde herny po schválení vyhlášky mohou či nesmí zůstat. Takto to například udělaly Mariánské Hory a Hulváky či Ostrava-Jih, což se ale mnoha obyvatelům tohoto obvodu nelíbí.

„Jak my k tomu přijdeme, že Poruba a centrum to zakážou a my to tu necháme? Vždyť se ti gambleři přesunou k nám, vzroste tu kriminalita,“ bojí se například lidé z Hrabůvky, Výškovic a Zábřehu, které Právo oslovilo.

300 miliónů

Podle náměstka ostravského primátora Tomáše Petříka (ODS), který má vyhlášku regulující v Ostravě hazard na starosti, to vůbec není jednoduché.

„Dlouhodobě se stavím proti plošnému zákazu hazardu, kromě toho, že by tato varianta zapříčinila výpadek v rozpočtu města ve výši zhruba 300 miliónů korun, nevyřešila by ani negativní dopady dané problematiky,“ vysvětlil Petřík.

Náměstek proto nyní připraví materiál ve dvou variantách. Kromě hotového návrhu, který kontrolovali i městští právníci, v němž si každý obvod herny reguluje sám za sebe, ještě takzvanou nulovou variantu. Tedy návrh vyhlášky, v němž bude plošný zákaz hazardu.

Proti jakékoliv regulaci jsou samozřejmě majitelé ostravských heren, kteří upozorňují, že se budou bránit. Trestní oznámení už i na policii padlo. Pokud bude vyhláška předložena zastupitelům k schválení v září, může podle ostravské mluvčí Andrey Vojkovské začít platit nejdříve v únoru 2015. Zrušení heren však ještě potom musí potvrdit ministerstvo financí. V Moravskoslezském kraji už hazard vyhláškou regulují Krnov, Karviná nebo Bohumín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám