Hlavní obsah

Peníze z druhého pilíře se lidem vrátí, nebo se převedou do třetího pilíře

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Komise pro důchodovou reformu navrhuje, aby si po ukončení druhého pilíře mohli účastníci vybrat, zda naspořené prostředky převedou do třetího pilíře nebo si je nechají vyplatit. Ve čtvrtek to uvedl šéf komise Martin Potůček.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle Potůčka není stoprocentně jisté, že tento způsob ukončení zamezí žalobám, nicméně komise má za to, že jde o nejvhodnější řešení.

„Účastníci dostanou v podstatě na vybranou,” konstatoval po jednání komise Potůček, který je expertem ČSSD.

Kdy přesně bude druhý pilíř ukončen, rozhodne podle komise vláda. Ministerstvo financí by nicméně mělo vypracovat dvě varianty - rychlejší a pomalejší. První by počítala s ukončením pilíře, v němž si spoří několik desítek tisíc lidí, na konci příštího roku, druhá o rok později.

S ukončením druhého pilíře nesouhlasí ODS a TOP 09. Zástupce ODS, poslanec Adolf Beznoska označil jednání za frašku, neboť komise má podle něj jediný cíl a tím je právě zrušení druhého pilíře. „Důchodový systém nezreformujeme, když zrušíme druhý pilíř. Tím se pouze vrátíme do stavu před jeho vznikem,” upozornil poslanec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám