Hlavní obsah

Pár kilometrů běhání v horku zatíží organismus jako maraton

Novinky, bck

V horku by se měli dávat pozor nejen pacienti s kardiovaskulárními chorobami, ale také zdraví lidé. Hlavně pokud chtějí sportovat. Největší nebezpečí pak hrozí u těch, kteří na pohyb a námahu nejsou tolik zvyklí. Vysoké teploty kolem 30 stupňů budou v ČR o víkendu, ještě tepleji by mělo být v pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Důvodem, proč jsou extrémní horka nebezpečná, je, že organismus má v takových případech zvýšené nároky na termoregulaci, tedy na udržení rovnováhy ve výdeji vody. Zároveň musí zachovat dostatečné proudění krve cévami a srdcem.

„Lidově se říká, že kdo v horku málo pije, tomu „houstne krev“, což není pro metabolismus dobré,“ uvedl Petr Neužil z Kardiologického oddělení Nemocnice na Homolce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Záleží na tom, jakou má kdo fyzičku

Důležité je, v jaké je člověk fyzické kondici. Lidé mohou být sice zdraví, ale pokud pravidelně netrénují, pak je pro ně i obyčejná námaha ve vedru srovnatelná se situaci, jako by namísto pár kilometrů běželi maraton.

Sportovní aktivita v horku může vést až ke kolapsu. „Člověk může zkolabovat právě proto, že srdeční výdej nestačí pokrývat vysoké nároky na oběh a zároveň na výměnu tepla – odpařování vody,“ vysvětlil Neužil.

„Od června jsme ještě v horku netrénovali, ale jinak běžně. Hodně se sice potím, ale to je dobře, tělo se alespoň ochlazuje. Hlavně musím stále doplňovat tekutiny,” řekl devatenáctiletý fotbalový brankář Michal Švec ze Zlína. Prý není ani výjimkou, že se na tréninku od slunce spálí.

Kardiaci by měli hlavně hodně pít

U kardiaků je v horku velkým rizikem ztráta vody a minerálních látek, které jsou důležité pro správnou funkci srdce a cév. „Ztráta vody způsobí snížení objemu cirkulující krve, pokles krevního tlaku a nastartování dalších kompenzačních mechanizmů, jako například zvýšení frekvence srdeční činnosti nebo zesílení kontrakcí srdečního svalu,“ upozornil Neužil.

Zároveň připojil řadu doporučení, kterými by se lidé s kardiovaskulární nemocí měli řídit. Nemocným prý pomůže například konzultace s lékařem před cestou, přiměřené sportovní aktivity, dodržování pitného režimu nebo vhodné oblečení z lehkých materiálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám