Hlavní obsah

Okamura: Šéfa státní služby by měl jmenovat prezident

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda se snaží na pozici generálního ředitele státní služby dostat bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidlu, prohlásil v úterý předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura. Postupu chce zabránit a do Sněmovny posílá návrh, aby šéfa státní služby jmenoval prezident.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanecký klub Úsvitu přímé demokracie v čele s Tomiem Okamurou

Článek

„Služební zákon by měl odpolitizovat státní službu, ale současný návrh to nečiní,“ prohlásil Okamura. „Pokud návrh podá vláda a pak jej schválí Poslanecká sněmovna, tak se pořád bavíme o stejném politickém rozložení. Oproti tomu prezident je nezávislá osoba,“ dodal poslanec hnutí Marek Černoch.

Hnutí proto navrhuje, aby o jménu generálního ředitele rozhodl prezident na návrh vlády. Pokud by se mu předkládané jméno nelíbilo, mohl by ho odmítnout. Generální ředitel státní služby by měl funkci vykonávat sedm let, jeho mandát tedy přesahuje mandát vlády. Kabinet se proto podle Okamury zřejmě snaží dostat na post „svého“ člověka.

Cílem je politizace a zakonzervování stavu

„Je zcela skandální, že se diskutuje o tom, aby jednou z podmínek pro funkci byla zkušenost v Evropské komisi. To v podstatě zužuje okruh adeptů na jednoho, protože pan Telička je europoslanec a pan Füle je eurokomisařem. Takže je to šité na míru Vladimíru Špidlovi,“ dedukuje Okamura.

„Cílem není depolitizace, ale totální politizace a zakonzervování stávajících loajálních lidí vůči ČSSD, ANO a KDU-ČSL,“ dodal pro Právo šéf Úsvitu. Pokud návrh vláda nezmění, nezvedne prý pro něj ruku.

Vznik Generálního ředitelství státní služby by měl podle vlády v první fázi zajistit realizaci nového služebního zákona. Nový úřad vznikne v červenci jako součást Úřadu vlády. Do budoucna se v jeho rámci počítá s 37 pracovními místy, na 20 pracovníků získá vláda v počátku peníze z evropských fondů.

Centrální úřad by měl analyzovat současný stav, zajistit systemizaci a personalistiku správních úřadů a vytvořit metodiku a služební předpisy tak, aby byla k 1. lednu 2016 zajištěna plná účinnost zákona.

Kampaň za sedm miliónů

Grémium hnutí Úsvit přímé demokracie jednalo také o kampani pro komunální a senátní volby, které se konají na podzim. Do komunálních voleb sestaví kandidátky ve většině krajských měst, dosud má prý Okamura k dispozici 12 listin. Do kampaně hodlá hnutí investovat asi sedm miliónů korun.

Do boje o Senát vyšle Úsvit zhruba deset kandidátů. „Zdaleka nebudeme mít kandidáta v každém obvodu. Myslíme si, že to ani není nutné,“ řekl Právu Okamura. Kandidáty podpoří hnutí v řádech stovek tisíc korun.

„My chceme lákat především na náš volební program. Konkrétní jména ještě prozradit nemohu. Zveřejnili jsme dosud jen dvě jména: Pavla Foretníka, ředitele rádia z Olomouce, a pana Jiřího Nekováře ze Žďáru nad Sázavou, což je předseda místních hasičských odborů,“ řekl Okamura.

Další jména chce Úsvit zveřejnit během července.

Reklama

Výběr článků

Načítám