Hlavní obsah

Vlny, proudy, žraloci. Studentka z Příbrami chce přeplavat Gibraltarský průliv

Právo, Radek Plavecký

Vysoké vlny, nepříjemné proudy a možná dokonce žraloci – to by mohly být nástrahy, které čekají na osmnáctiletou studentku z Příbrami Lucii Leišovou. Ta se rozhodla přeplavat Gibraltarskou úžinu. Minulý týden nasedla do letadla a nechala se přenést do španělské Malagy.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Studentka Lucie Leišová se rozhodla přeplavat Gibraltarskou úžinu

Článek

„Tam mě čeká několik dní soustředění a aklimatizace, musím si zvyknout na plavání v moři, na vlny a slanou vodu,“ říká mladá plavkyně. Doprovází ji jen skupinka nejbližších lidí. „Potřebuju kolem sebe někoho, kdo bude v klidu a nebude šílet,“ usmála se Lucie Leišová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Závodně plavat začala už v útlém věku a v poslední době pátrala po něčem, čím by si běžné závodění zpestřila, až se dostala k organizacím, které obdobné pokusy organizují a podporují. Často je slyšet o rekordech při přeplavání kanálu La Manche, ale Lucie si vybrala Gibraltar.

„Na La Manche je mnohem delší čekací doba, všechny termíny jsou tam obsazené asi na tři roky dopředu,“ nastínila studentka, že překonávání mořských úžin není jen o tom, že někdo dostane nápad, převlékne se na břehu do plavek a skočí do vln. „Navíc Gibraltar se mi líbí víc svými přírodními podmínkami,“ dodala.

Foto: Profimedia.cz

Gibraltarská skála, v pozadí průliv rozdělující vody Atlantiku od Středozemního moře

Zkušenost s dálkovým plaváním v moři zatím nemá, přesto se překonávání zhruba dvacetikilometrové vzdálenosti mezi Evropou a Afrikou příliš neobává.

Doufá v setkání s delfíny

„Byla jsem nesvá spíše při zařizování a organizaci cesty, plavání beru už s klidem. Bude asi nepříjemné, že tam bude vítr, proudy z Atlantiku, které táhnou k jedné straně, mohou tam být vlny a možná by se mohli objevit i žraloci, ale doufám, že se ukážou spíš delfíni,“ přemítala studentka, která plave závodně a na svém kontě má například medaile z Českého poháru v dálkovém plavání.

„Ze vzdálenosti nemám obavu, spíš by mohla přijít nějaká nevolnost z mořské vody. Vzdálenost kolem 20 kilometrů se dá uplavat za 4,5 hodiny, já budu spokojená, když se to podaří kolem pěti hodin,“ předpokládá mladá plavkyně.

Tu bude na lodi doprovázet zhruba pětičlenný tým, který by v případě nebezpečí zasáhl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám