Hlavní obsah

Nemocnice a záchranka se hádají, kdo pomáhal pacientovi se selháním srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Některé pražské nemocnice sepsaly otevřený dopis, v němž žádají, aby ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz přestal zneužívat pacienty ke své osobní prezentaci. Nemocnice na Bulovce v dopise tvrdí, že případ pacienta, kterému selhalo srdce, a který rozpoutal současnou přestřelku ve zdravotnictví, se odehrál jinak, než záchranáři prezentují. Schwarz ale říká, že nemocnice uvádí nepravdy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Schwarz

Článek

Podle dopisu byl tento pacient ošetřen v nemocnici Na Bulovce zhruba 15 minut potom, co byl nemocnici ohlášen.

„Bohužel pražská záchranka záměrně neinformovala o tom, že pacient byl v nejbližší nemocnici, tedy na Bulovce telefonicky avizován ve 22:59 a již ve 23:16 lékařkou na ambulanci přijat a ošetřen. Až následně byl ve 23:43 transportován do pro něj vhodnějšího specializované pracoviště kardiocentra FN Královské nemocnice Vinohrady,” uvádí se v dopise.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mladá, slovensky hovořící lékařka byla konsternovaná, že tam ten pacient je
Zdeněk Schwarz

Nemocnice tvrdí, že záchranka používá při zveřejňování informace, které jsou uvedeny v dokumentaci, realita však byla jiná.

Prý řekli, že ho přijmou, ale nedělali to

Ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz ale v reakci na tento konkrétní případ v České televizi řekl, že nemocnice v tomto případě svým chováním porušila zákon. Posádka, která pacienta vezla, dostala potvrzení, že pacienta přijme nemocnice na Bulovce, když tam s ním ale přijela, dozvěděla se, že tam není místo. Podle zákona, ale pokud toto nemocnice potvrdí, musí pak pacienta přijmout, řekl Schwarz.

Lékařka zjišťovala, kam jinam pacienta poslat

Pacientovi podle něj už předtím pomohla lékařka záchranářů, která k němu přijela už se sanitkou, ve sporu šlo o umístění pacienta. Podivil se také tomu, že nemocnice argumentuje tím, že se realita liší od zdravotnické dokumentace.

„Mladá, slovensky hovořící lékařka byla konsternovaná, že tam ten pacient je. Začala šaškovat, protože nevěděla o pacientovi, začala zjišťovat, že nemá akutní lůžko a v ten moment řekla, že ho není schopná přijmout,“ popsal Schwarz případ z pohledu záchranářů.

Podle Schwarze doktorka na Bulovce řešila převoz nejprve do kardiocentra v areálu Bulovky, kde nebylo místo a posléze do vinohradské nemocnice a mezitím pacient celou dobu ležel na nosítkách záchranné služby a blokoval posádku a vůz.

”Pokud někomu připadá normální, že takto ohrožený pacient je v péči záchranářů hodinu a půl, tak se asi zbláznil,” doplnil Schwarz.

Nemocnice v dopise upozorňují, že si ředitel pražské záchranky jen dělá kampaň, protože je současně senátorem. Žádají ho, aby se přestal mediálně zviditelňovat a využíval k tomu strachu pacientů.

„Já jsem si toho pacienta nevymyslel,” řekl Schwarz a odmítl, aby se do případu jeho senátorské křeslo vtahovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám