Hlavní obsah

Chyba sestry přinesla ženě týdny strachu, že dítě bude postižené. Vysoudila 50 000 korun

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Padesát tisíc korun musí vyplatit Fakultní nemocnice v Hradci Králové matce tří dětí, které během jejího posledního těhotenství lékaři sdělili, že se jí s největší pravděpodobností narodí postižené dítě. Nakonec se ukázalo, že se zdravotníci při vyšetření spletli, sestra omylem zapsala jiné číslo u jednoho z testů, a vyšla tak pravděpodobnost 1:3, že dítě bude postižené.

Foto: Ludmila Žlábková

Porodnicko-gynekologická klinika nemocnice v Hradci Králové

Článek

Žena požadovala 200 tisíc korun. „Je nesporné, že žalovaná zasáhla do osobnostního práva žalobkyně. Požadovaná částka však byla ponížena vzhledem k okolnostem případu,“ řekl Právu soudce Jan Fifka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V komentáři rozsudku soudce mimo jiné konstatoval, že se jednalo o pochybení, které nebylo úmyslné a žalovaná nemocnice poté, co chybu zjistila, sama učinila opatření k nápravě. Přiznané odškodné bylo upraveno také s ohledem na jiné případy, kdy například soud za smrt blízké osoby přiřkl částku 150 tisíc korun.

Sestra se spletla desetinnou čárku

Třetí těhotenství pětatřicetileté ženy probíhalo v pořádku. Zlom nastal loni v červenci, kdy se rozhodla podstoupit nadstandardní vyšetření – za necelé dva tisíce korun jí lékaři měli zjistit, zda dítěti hrozí genetické postižení.

Screening, který si žena zaplatila, se provádí v 10. až 14. týdnu těhotenství a skládá se ze dvou částí – z odběru specifických těhotenských protilátek a ultrazvukového vyšetření. „Při zadávání laboratorních výsledků do systému byl závěr ovlivněn chybou v zadání, kdy se sestra spletla o desetinnou čárku,“ potvrdil v pátek soudu zástupce přednosty gynekologicko-porodnické kliniky Ivo Kalousek.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Porodnicko-gynekologická klinika nemocnice v Hradci Králové

Na základě této chyby se žena dozvěděla, že zde je velké riziko, že dítě bude trpět Downovým syndromem nebo jinou stejně závažnou genetickou chorobou.

Klientka byla sedm týdnů vystavena těžkým psychickým útrapám. Došlo i k vážným problémům ve vztahu k manželovi.
právník rodičky

„Manželka mi volala do práce. Brečela, byla zhroucená. V první chvíli jsem vůbec nerozuměl, co se děje, zda se například nestalo něco starším dětem. V takovém stavu jsem ji ještě neviděl,“ popsal její manžel soudci okamžik, kdy se dozvěděl výsledek vyšetření.

Těžké rozhodování 

Lékaři je podle jeho slov coby rodiče postavili před volbu. „Museli jsme se rozhodnout, co dál. Zda si dítě necháme a jak se případně budeme starat o postižené dítě,“ upozornil muž.

Až 11. září jim lékaři sdělili, že během vyšetření došlo k chybnému zadání vstupních dat a těhotenství je v pořádku. „Klientka byla sedm týdnů vystavena těžkým psychickým útrapám. Došlo i k vážným problémům ve vztahu k manželovi, neboť se nebyli schopni dohodnout, jak na vzniklou situaci reagovat. Dodnes se z toho zcela nevzpamatovala,“ tvrdí obhájce, který navíc upozornil, že se nemocnice snaží případ nevkusným a nemorálním způsobem bagatelizovat. „S takto cynickým postojem jsem se ve své praxi ještě nesetkal,“ řekl soudci.

Vrátili peníze a omluvili se

Naopak právní zástupce zdravotnického zařízení se domnívá, že žalobkyně líčí události s vyšší mírou dramatičnosti. „Každé těhotenství je spojeno s určitou nejistotou, která odezní až po porodu. Ani současná medicína se svými možnostmi neodhalí každé genetické poškození. Žalobkyně proto s touto eventualitou musela počítat, a nelze tvrdit, že to byla rána z čistého nebe,“ uvedl právník s tím, že nemocnice ale své pochybení uznává a již se za něj i omluvila.

„Je to chyba ojedinělá, dosud jsem se s podobnou nesetkal. Proto jsem se bez okolků ženě omluvil s tím, že chyba byla na naší straně. A zařídil jsem vrácení peněz za vyšetření. Zdálo se mi, že moji omluvu akceptovala,“ dodal lékař Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám