Hlavní obsah

Sobotka uspěl s odvoláním, nemusí platit pokutu za navržení Babiše na ministra

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Premiér Bohuslav Sobotka nemusí platit pokutu 10 tisíc korun za to, že navrhl Andreje Babiše na post ministra financí, aniž by měl jeho negativní lustrační osvědčení. Podle informací Novinek uspěl s odvoláním proti údajnému přestupku.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem financí Andrejem Babišem na schůzi vlády

Článek

Magistrát hlavního města Prahy uznal Sobotkovo odvolání proti rozhodnutí přestupkové komise, jež mu začátkem června přiřkla pokutu 10 tisíc korun.

V odůvodnění, které mají Novinky k dispozici, se mimo jiné píše, že Sobotka nemohl navržením Babiše do čela resortu spáchat přestupek, neboť záleží především na tom, kdo ministra jmenuje, tedy na prezidentovi.

„Vzhledem k tomu, že členy vlády jmenuje prezident republiky, který je také pověřuje řízením ministerstev nebo jiných úřadů, nemohl účastník v postavení designovaného předsedy vlády porušit povinnost stanovenou lustračním zákonem stran toho, že si k osobě ing. Andreje Babiše nevyžádal předložení dokladů (lustračního osvědčení), neboť mu ji zákon neukládá,“ stojí v odůvodnění.

Ministry jmenuje prezident, stojí v odůvodnění

Zároveň ale podle něj není možné za jmenování Babiše trestat prezidenta. „Nelze z toho dovozovat případnou přestupkovou odpovědnost ing. Miloše Zemana, neboť jmenování členů vlády je ústavním aktem prezidenta republiky, který není ve smyslu čl. 54 odst. 3 ústavy z výkonu své funkce odpovědný.“

„Neexistuje-li právní povinnost, nemůže být porušena, a v tomto smyslu tedy ani nemohlo dojít ke spáchání přestupku. Jsem přesvědčen, že toto rozhodnutí je jediným možným krokem, který je plně v souladu s platnými právními normami. Na rozdíl od předešlého rozhodnutí městské části Prahy 1 se neopírá o snahu hodnotit v přestupkovém řízení politické rozhodnutí, ale drží se striktně právních norem,“ komentoval výrok magistrátu pro Novinky premiér Bohuslav Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám