Hlavní obsah

Středočeský hejtman Řihák zřejmě skončí, náhradníkem může být Petera

Právo, kan, rap

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák zřejmě v pondělí na svém místě skončí. Podle informací Práva totiž ztratil podporu tamní ČSSD. Ve funkci hejtmana ho zřejmě nahradí poslanec a šéf krajské sociální demokracie Miloš Petera.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Josef Řihák

Článek

Petera nespecifikoval, jaké chyby hejtman Řihák podle nich dělá nebo co je špatně, pouze se omezil na výroky o tom, že chtějí kraj nasměřovat jinak. „Padl i názor, že tyto změny, aby se uskutečnily, tak se musí vyměnit nejvyšší vedení kraje,“ řekl Právu Petera.

Středočeská ČSSD vyzvala Řiháka k odstoupení z postu hejtmana ve čtvrtek. Řihák však podle informací Práva ještě nesdělil, zda výzvu uposlechne. V případě, že tak neučiní, je možné, že hejtmana odvolá zastupitelstvo kraje na svém jednání v pondělí.

„V pondělí bude jasné, zda ke změnám dojde nebo nedojde a jakou formou,“ řekl Právu Petera. Ten je vážným adeptem na Řihákova nástupce.

„V případě, že mě sociální demokracie a kraj požádají, jsem připraven funkci přijmout a v dohledné době pak rezignovat na post poslance,“ sdělil Právu Petera.

Řihák chce v podzimních volbách obhajovat svůj post senátora. Jestli ho sociální demokracie nominuje, se rozhodne příští středu. „O tom bude mluvit krajský výkonný výbor ve středu,“ dodal Petera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám