Hlavní obsah

Volební senát NSS zamítl další stížnosti na eurovolby

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Volební senát Nejvyššího správního soudu projednal ve čtvrtek dalších pět stížností, které obdržel na volby do Evropského parlamentu. Ve dvou případech sice našel chyby na straně volební komise, podle soudců ale nebyly takového rozsahu, aby mohly volby nějak ovlivnit.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejvyšší správní soud v Brně.

Článek

„Dvě věci senát zamítl, i když v obou případech soud shledal nezákonnost a pochybení volební komise. V jedné věci se jednalo o nezapočtení několika preferenčních hlasů v jednom z volebních okrsků v Praze 9 a ve druhém případě bylo šest hlasů Strany svobodných občanů přičteno jiné straně ve volebním okrsku Lysovice na Vyškovsku. V případě obou pochybení se ovšem nejednalo o pochybení takové intenzity, respektive rozsahu, aby mohlo ovlivnit výsledek voleb,“ řekla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Další dvě stížnosti soudci odmítli, protože se míjely s pravomocí soudu, a poslední věc byla vyřešena přípisem, protože stížnost nejasného podání byla zcela mimo jakékoli rozhodovací pravomoci NSS.

Soudci budou muset z doručených 16 stížností posoudit ještě pět, mezi nimi i návrhy Strany zelených a České pirátské strany, které si stěžují na pětiprocentní hranici, pro kterou prý v eurovolbách není žádný důvod. Volební senát ve čtvrtek poprvé zasedl s novým předsedou Janem Passerem. Dlouholetý předseda Vojtěch Šimíček se stal minulý týden ústavním soudcem. [celá zpráva]

Na rozhodnutí o všech stížnostech má NSS dvacetidenní lhůtu, která uplyne 26. června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám