Hlavní obsah

Prezident jmenoval ústavním soudcem Tomáše Lichovníka

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve čtvrtek ústavním soudcem Tomáše Lichovníka. Dosavadní prezident Soudcovské unie a místopředseda Krajského soudu v Brně nahradil u Ústavního soudu Michaelu Židlickou, které skončil mandát.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Lichovník

Článek

Zeman vyjádřil radost nad tím, že do "pestrého souboru ústavních soudců přichází i člověk z praxe". Jako prezident Soudcovské unie Lichovník podle Zemana "zažil i všední, šedivé a nudné dny soudcovského povolání". Prezident proto věří, že v kombinaci s lidmi, kteří se zabývají právní teorií, právě praktik Ústavní soud výrazně obohatí.

Lichovník se specializuje na občanské právo. Prezidentem Soudcovské unie je od roku 2008. Už dřív uvedl, že se této funkce kvůli jmenování vzdá. Lichovníka jako kandidáta na ústavního soudce schválili senátoři v květnu. Nabídl jim tehdy právě své zkušenosti z osmadvacetileté praxe právníka a dvacetileté soudcovské praxe.

V květnu Senát souhlasil i s navržením někdejšího člena Nejvyššího správního soudu Vojtěcha Šimíčka, prezident ho ústavním soudcem jmenoval minulý týden. Senátoři naopak odmítli advokáta Jiřího Nykodýma, který se jako ústavní soudce loni podílel na zamítnutí stížnosti na církevní restituce.

Michaela Židlická, které mandát Ústavního soudu skončil,  je odbornice na římské právo. Chystá se vrátit na brněnskou právnickou fakultu. Letos v Ústavním soudu vyprší mandát ještě Ivaně Janů. Skončit má 16. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám